Bireysel silahlı saldırıların sık gerçekleştiği ABD’de dün son yılların en büyük okul katliamı yaşandı. Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde, yerel saatle 13.00 sularında bir ilkokula giren silahlı bir kişinin ateş açması sonucu 20’si çocuk olmak üzere 26 kişi hayatını kaybetti. Çocukların yaşlarının 5 ile 10 arasında değiştiği belirtildi. Polis, saldırganın olay yerinde öldüğünü açıkladı.

Kimliği belirlendi
Çocukları dehşete düşüren saldırıda ilk belirlemelere göre aralarında 20 ilkokul öğrencisinin bulunduğu 26 kişi öldü. Polisin, vurarak etkisiz hale getirdiği saldırganın 20 yaşındaki Adam Lanza olduğu belirlendi. Öğrencilerin gözleri önünde kendi annesini silahla vurup öldüren Adam Lanza’nın babası da New Jersey’deki evinde ölü bulundu.  5 ila 10 yaşları arasındaki çocukların eğitim aldığı Sandy Hook İlkokulu’nda gerçekleşen olayda okul müdürü ve rehber öğretmenin de ölenler arasında olduğu iddia ediliyor.
Saldırganın okul müdürünü hedef almış olabileceği konuşulsa da yetkililer tarafından motivasyonunun ne olduğunu doğrulayan bir bilgi henüz verilmedi. Bazı tanıkların “yaklaşık 100 kere silah patlaması sesi duydukları” yönündeki ifadeleri üzerine ikinci bir saldırgan olduğu ihtimali de değerlendiriliyor. Saldırının ardından polis, 626 öğrenci ve 46 öğretmeni barındıran okulu adeta kuşatma altına aldı. Tüm bölgede güvenlik önlemlerini artırırken çevredeki diğer okullar da koruma altına alındı.

‘Çocuklar kanlar içindeydi’
Saldırının ardından yansıyan ilk görüntülerde endişeli veliler ve küçük çocukların aceleyle okulu terk etmeye çalıştığı görüldü. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Brenda Lebinski adlı bir veli “Çok korkunç. Herkes histerik halde; veliler, öğrenciler... Okul binasından kanlar içinde çocuklar çıkıyordu. Yaralı mıydılar bilmiyorum ama kanlar içindeydiler” dedi. Saldırganın müdürün odasına girerek ateş açtığını belirten Lebinski, müdürün ağır yaralı olduğunu duyduğunu söyledi. Lebinski, kızının öğretmeninin hemen sınıfın kapısını kilitlediğini ve çocuklarıın hepsini odanın bir köşesine geçirdiğini anlattı. Üç kişinin tedavi altına alındığı açıklandı.

3 yaralının durumu ağır
Danbury Belediye Başkanı Mark Boughton ise MSNBC televizyonuna yaralıların durumunun “çok ağır” olduğunu söyledi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Barack Obama’nın saldırı hakkında bilgi aldığı ve yeni gelişmelerin düzenli olarak kendisine bildirildiği belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama’nın silah ruhsatı yasalarını sıkılaştırma planına bağlı olduğunu vurguladı.

En kanlı saldırıda 32 kişi ölmüştü

Silah ruhsatı alma yasalarının son derece serbest olduğu ABD’de okul gibi kamu alanlarında çok sayıda kişinin öldüğü saldırlar sık yaşanıyor. Son yıllarda gerçekleşen en kanlı saldırılar şöyle:
* Haziran 2012: Colorado’daki Aurora kasabasında Batman Kara Şövalye filminin galasını basan James Holmes (24), 12 kişiyi öldürdü, 58 kişiyi yaraladı. Teslim olan Holmes’un davası devam ediyor.
* Ocak 2011: Tuscon, Arizona’da Kongre üyesi Gabrielle Giffords’ın konuşma yaptığı sırada silahlı saldırı düzenlendi. Giffords başından yaralanırken altı kişi ölmüş, 12 kişi yaralanmıştı.
* Şubat 2010: Alabama Üniversitesi’nde bir profesör Biyoloji Bilimleri Bölümü’nde ateş açarak üç meslektaşını öldürdü.
* Kasım 2009: ABD ordusunda psikolog olarak görev yapan Teğmen Nidal Hasan, Texas Fort Hood üssünde ateş açarak 13 kişiyi öldürdü, 42 kişiyi yaraladı.
* Mart 2009: Alabama’da işten çıkarılan 28 yaşındaki bir kişi araba sürerken rast gele ateş açarak 10 kişiyi öldürdü.
* Aralık 2008: Covina, California’da Noel Baba kostümü giyen bir kişi, bir ailenin Noel yemeğini basarak 9 kişiyi öldürdü, ardından evi yaktı.
* Şubat 2008: Chicago’da bir giyim mağazasını basan silahlı bir adam  altı kadını bağladıktan sonra beşini öldürdü. Saldırgan hâlâ bulunamadı.
* Nisan 2007: Virginia Teknik Üniversitesi’nde Seung-Hui Cho adlı bir öğrenci, okulda ateş açarak 32 kişiyi öldürdü, 15 kişiyi yaraladı. Olay, ABD’nin yakın tarihinde yaşanan en kanlı bireysel saldırı oldu.
* Nisan 1999: Colorado’daki Columbine Lisesi’nde iki öğrenci, 12 okul arkadaşını ve bir öğretmenini öldürdü.


270 milyon silah varABD’de bu tarz katliamların meydana gelmesinin en büyük nedeni silah yasalarındaki serbestlik olarak görülüyor. 50 eyalette, kişilerin birçok kamusal alanda silah taşımasına izin var. Birçok eyalette, kişilerin kendi evlerinin yakınlarında tehdit altında olmaları halinde öldürmelerine izin veren düzenlemeler mevcut. ABD’de yaşanan bu katliamlar her defasında toplumun yapısı, okulların güvenliği, ülkedeki silah yasalarına dair birçok soruyu gündeme taşısa da mevcut sistemde bir değişiklik yaratmadı. Küçük Silahlar Araştırması’nın verilerine göre, ABD açık ara dünyanın birinci silah alıcısı. 300 milyon nüfusa sahip ABD’de, sivillerin elinde toplamda 270 milyon silah var. Başka bir ifadeyle, ABD’de her 100 kişiden 96’sına bir silah düşüyor.

 

Obama’nın gözyaşları
ABD Başkanı Barack Obama, Connecticut’taki okula silahlı saldırıyla ilgili olarak, ”Bugün kalplerimiz kırık” derken ağladı ve bu saldırıların önlenmesi için siyasete bakılmaksızın gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi. Obama, ”Bu gece Michelle, ben ve tüm Amerikalılar, çocuklarımıza daha sıkı sarılıp, onları ne kadar sevdiğimizi söyleyeceğiz ama Connecticut’taki kurbanların aileleri bunu yapamayacak ve onların hepimize ihtiyacı var” diye konuştu.

Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi

Gül, Obama’ya mesaj gönderdi
ABD?Başkanı Barack Obama’ya bir taziye mesajı gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’de 26 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı lanetledi.


 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/ilkokulda-katliam-26-olu/gundem/gundemdetay/15.12.2012/1642107/default.htm



Etiketler: ABD , noel baba , Beyaz Saray , California , Abdullah Gül , Barack Obama , katliam , Batman , Reuters , biyoloji , saldırgan , James Holmes , Fort , Texas , çocuk , silahlı saldırı , 2011 , 2010 , Nisan 2007 , Haziran , 2012 , Tarz , okulda , Gerekli , bilmiyorum