Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi
HDP Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, “23 Ekim'de Kağızman'da 3 HPG gerillasının infaz edilmesinden sonra bugün de Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 3 asker öldürüldü.denildi.




Sayın Mahkeme Başkanı,Sayın Yüksek Hakimler ve Raportörler:Fazilet Partisi HDP'den Daha mı Tehlikeliydi?


İŞTE BELGESİ:





VATANINI SEVEN HUKUKÇULARA VE ANAYASA MAHKEMESİNE ÇAĞRIMIZ,BU PARTİYİ KAPATIN BENZERLERİNİN AÇILMA YOLUNUDA KAPATIN...

ANAYASA MAHKEMESİ,TEMEL HÜKÜMLER:

- Sayın Mahkeme Başkanı,Sayın Yüksek Hakimler ve Raportörler:Fazilet Partisi HDP'den Daha mı Tehlikeliydi?

Anayasa Mahkemesi'nin FP'nin kapatılmasına gerekçe yaptığı Anayasa'nın 68. maddesi "Parti kurma, partilere girme ve partilerden ayrılma" üst başlığını taşıyor. Kapatmaya gerekçe gösterilen 68. maddenin 4. fıkrası şöyle:

"Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez."

Anayasa'nın bu fıkrasındaki hükme aykırı davranıldığında kapatma kararı verileceğini öngören Anayasa'nın 69. maddesinin 6. fıkrası ise şöyle:

"Bir siyasi partinin 68 inci Maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir."

Partisinin temelli kapatılmasına söz ve eylemleri neden olan milletvekillerinin durumunu da düzenleyen Anayasa'nın 84. maddesinin son fıkrası şöyle:

"Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararındabelirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar."

Siyasi yasakları içeren Anayasa'nın 69. maddesinin 8. fıkrası ise şu düzenlemeyi öngörüyor: "Bir siyasi partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamazlar."

SİYASİ PARTİLER YASASI'NDAKİ HÜKÜMLER

"Anayasa'daki yasaklara aykırılık halinde partilerin kapatılması" üst başlığını taşıyan Siyasi Partiler Yasası'nın 101. maddesinin (b) bendi şöyle:

"Bir siyasi partinin, Anayasa'nın 68. maddesinin 4'ncü fıkrasına aykırı eylemlerin işlendiği odak geldiğinin Anayasa Mahkemesi'nce tespiti"

Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya gerekçe yaptığı SPY'nin 103. maddesi, "Bir siyasi partinin yasak eylemlere odak olması hali"başlığını taşıyor. Madde şöyle:

"Bir siyasi partinin Anayasa'nın 68. maddesinin 4'ncü fıkrası hükmüne aykırı eylemlerin odak halini oluşturup oluşturmadığı hususu Anayasa Mahkemesi'nce belirlenir."

Kapatılan partinin mallarının ne olacağını düzenleyen SPY'nin 107.maddesi şöyle:

"Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan siyasi partinin bütün malları Hazine'ye geçer. Kapatma kararını Bakanlar Kurulu uygular."