Türkiye önceki akşam bir kez daha terörle sarsılmıştı. Atatürk Havalimanı’ndaki intihar saldırılarında polisin müdahalesi daha da ağır bir tablonun ortaya çıkmasını önlemişti.

Baş şüpheli olarak IŞİD öne çıkmış, mahkeme kararıyla medyaya karartma getirilmişti.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalindeki terör saldırısında yaralanan 4 yaşındaki Ürdünlü Rayyan Mohammed tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Rayyan'ın ölümüyle Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 45'e yükseldi.İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, terör saldırısı sonucu tedavisi tamamlanan 13 kişi daha taburcu edildi. Bugüne kadar taburcu edilen yaralıların sayısı ise 184'e yükseldi. Saldırıda yaralanan 51 kişinin de hastanelerdeki tedavisi sürüyor.Bu arada, saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında IŞİD ile bağlantılı olduğu ileri sürülen 24 şüpheli gözaltına alınmıştı. 14'ü yabancı uyruklu olan şüphelilerin, emniyetteki sorgularına devam ediliyor.
Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Valiliği dün ölü sayısının 41’e yükseldiğini açıklamış, akşam saatlerinde 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Merve Yiğit’in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 42’ye yükselmişti.

Son sayı 45

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise bugün sayıyı 43 olarak vermişti. Son sayı ise 44 olarak açıklandı. Ala, ölenlerden 19’unun yabancı uyruklu olduğunu söylemişti.

Bakan, şu ana kadarki bulgular ışığında saldırının arkasında IŞİD’in bulunduğunun düşünüldüğünü de kaydetmişti. İlk emareler de aynı yöndeydi.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalindeki terör saldırısında yaralanan 4 yaşındaki Ürdünlü Rayyan Mohammed tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Rayyan'ın ölümüyle Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 45'e yükseldi.İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, terör saldırısı sonucu tedavisi tamamlanan 13 kişi daha taburcu edildi. Bugüne kadar taburcu edilen yaralıların sayısı ise 184'e yükseldi. Saldırıda yaralanan 51 kişinin de hastanelerdeki tedavisi sürüyor.Bu arada, saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında IŞİD ile bağlantılı olduğu ileri sürülen 24 şüpheli gözaltına alınmıştı. 14'ü yabancı uyruklu olan şüphelilerin, emniyetteki sorgularına devam ediliyor.Kaynak: Havalimanı saldırısında ölü sayısı 45'e çıktı

DHA canlı bombalardan birinin Özbek, birinin Dağıstan uyruklu Rus, birinin de Kırgız vatandaşı olduğunu bildirmiş, aynı bilgileri Reuters’e konuşan bir yetkili de aktarmıştı.

Onlarca insan yoğun bakımda

Yaralı sayısına ilişkin son açıklama ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan gelmişti.

Buna göre dün 16:30 itibarıyla 111 kişi taburcu olmuştu; 40’ı yoğun bakımda olmak üzere 127 yaralının ise hastanelerdeki tedavisi sürüyordu.

Dakika dakika olup bitenler

Diken, saldırı gecesinden sabahın erken saatlerine kadar itibaren olup bitenleri dakika dakika canlı blogda aktarmıştı.

04:42 Amerikan Federal Havacılık Dairesi, ABD ile İstanbul arasındaki uçuşlara yeniden başlanabileceğini duyurdu.

03:17 Saldırılara ilişkin medyaya  sansür getirildi.

AA’nın haberine göre Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği, yazılı ve görsel basının yanısıra sosyal medya ve internet medyasına da her türlü haber, söyleşi ve görüntü yayınlamayı yasakladı.

ataturk 15

Fotoğraf: DHA

02:55 Başbakan Binali Yıldırım, “Saldırılarda 36 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca çok sayıda da yaralı var” dedi.

Başbakan canlı bomba sayısını da ‘üç’ olarak verdi: “Üçü de ateş edip kendini patlattı.” Yıldırım, “Emareler IŞİD’i işaret ediyor” diye konuştu.

Havalimanında herhangi bir güvenlik zaafının bulunmadığını savunan başbakan, saldırganların taksiyle geldiklerini de aktardı.

Yıldırım, saldırının Türkiye’nin terörle mücadelede mesafe kat ettiği, komşularıyla ilişkilerini düzelttiği bir döneme denk gelmesini ‘manidar’bulduğunu söyledi.

Başbakan, havalimanında uçuş trafiğinin 02:20 itibariyle yeniden başladığını da belirtti.

02:01 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ölü sayısını 31, yaralı sayısını 147 olarak duyurdu: “Ölenlerin kimlikleri henüz tespit edilmiş değil.”

01:45 ABD’nin başkan adaylarından Donald Trump, İstanbul’daki saldırıları yorumladı: “Terör tehdidi hiç daha yüksek olmamıştı. Düşmanlarımız gaddar ve acımasız. İsteklerine boyun eğmeyen herkesi ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

01:43 NTV hastane kaynaklarına dayandırarak yaralı sayısını 106 olarak duyurdu.

ataturk 14

Saldırının ardından güvenlik kameraları incelendi. Fotoğraf: Reuters

01:41 Amerikan Federal Havacılık Dairesi, ABD ile İstanbul arasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

01:30 Yabancı bir görgü tanığı Reuters’e anlattı: “Saldırganlardan biri terminale girdikten sonra rastgele ateş açtı. Önüne gelene ateş ediyordu. Baştan aşağı siyah giyinmişti. Yüzü maskeli değildi. Bir kontuarın arkasına saklandık. İki patlama sesi duyduk. Adam dönüp bize doğru yürümeye başladı. Silahı ceketinin içindeydi. Etrafı kolaçan etti, sonra da yürüyen merdivenden aşağı indi. Sonra yine silah sesleri duyuldu. Ve bir patlama daha…”

01:13 Saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunun Türk vatandaşı olduğu bildirildi. Bir yetkili Reuters’e ölenler arasında az da olsa yabancıların da bulunduğunu söyledi.

ataturk 12

Fotoğraf: Reuters

00:45 Atatürk Havalimanı bugün en az saat 08:00’e kadar kapalı olacak. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Uçuşlarımız 29 Haziran 2016 sabahı saat 08.00’e kadar durdurulmuştur. Uçuşlarınızla ilgili son bilgileri, web sitemizden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz” dedi.

00:41 Diğer patlamaya ait olduğu belirtilen bir video kaydı ortaya çıktı. Görüntüde canlı bombanın, güvenlik güçleri tarafından vurularak yaralandığı görülüyor. İntihar eylemcisi, yerde yaralı halde yatarken üzerindeki bombayı infilak ettiriyor.

 

00:36 Atatürk Havalimanı tüm iniş kalkışlara kapatıldı; Atatürk’e inecek uçaklar Sabiha Gökçen, Ankara, İzmir ve Bursa’daki havalimanlarına yönlendirildi.

ataturk 15

Fotoğraf: Reuters

00:25 Habertürk: Saldırı hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile toplantı yaptı. Yıldırım, toplantıdan sonra bazı bakanlarla birlikte İstanbul’a doğru yola çıktı.

00:24 DHA’nın haberine göre emniyet kaynakları saldırının IŞİD’in işi olduğu görüşünde.

Fotoğraf: Reuters

00:08 İstanbul Valisi Vasip Şahin: En az 28 kişi hayatını kaybetti, 60 yaralı var. Saldırıları üç canlı bomba gerçekleştirdi.

23:55 Polis, Atatürk havalimanını boşaltmaya başladı.

ataturk 13

Fotoğraf: Reuters

23:50 Yaralılar 49 ambulans ve 5 UMKE ekibi aracılığıyla hastanelere taşındı. Yaralılar, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere bölgedeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Fotoğraf: Reuters

23:47 Reuters’ın, ABD merkezli NBC News’a konuşan bir görgü tanığına dayandırdığına göre polis, canlı bombalardan birini görüp üzerine atladı. Canlı bomba da o anda kendini havaya uçurdu.

23:45 Görgü tanığı anlatıyor: Patlama çok şiddetliydi, herkes kaçışmaya başladı.

23:39 THY yetkilisi: Havalimanından yeni uçuşlar yapılmadığını, sadece 23:10’a kadar havadaki uçakların inişine izin verildiğini söyledi.

23:34 Anadolu Ajansı yaralı sayısını altısı ağır, 60 olarak duyurdu.

23:30 Havalimanındaki patlama anına ait güvenlik kamerası kaydı olduğu belirtilen bir video ortaya çıktı. Videoda güvenlik görevlileri görüntünün ikinci patlamaya ait olduğunu ve bir kişinin tekbir getirerek koştuğunu söylüyor.

23:20 Sağlık Bakanlığı: İlk ambulanslarımız 22:55’te vardı. Şu an 23 ambulansımız havalimanında.

ataturk3

23:10 Başbakanlığın talebi üzerine RTÜK tarafından patlamayla ilgili görüntülere geçici yayın yasağı getirildi.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, ‘milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda’ geçici yayın yasağı getirilebileceği belirtildi.

23:00 Kızılay, kan bağışı çağrısında bulundu. Kızılay, ayrıca havalimanı çevresindeki trafiğin azaltılmasını da istedi: “O bölgeye gidenler geri dönsün.” 

22:55 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “10 şehidimiz var” dedi. Bozdağ, bir teröristin önce etrafa ateş açtığını, sonra kendini patlattığını söyledi. Bozdağ yaralı sayısını da 20 olarak verdi.

Fotoğraf: @140Journos

22.50 Reuters bir havaalanı yetkilisine dayandırarak polisin, şüphelilileri etkisiz hale getirmek için ateş ettiğini duyurdu.

22:44 Patlama sonrası yaşananlar, havalimanındaki bir turist tarafından kaydedildi.

22:40 Habertürk: 40’a yakın yaralı var.

22:38 Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala’yla görüştü ve bakanlık bünyesinde kriz masası oluşturulmasını istedi.

22:37 Patlamada yaralananlar çevredeki hastanelere kaldırılmaya başladı.

22:30 Bir görgü tanığı CNN Türk’e havalimanına en az 30 ambulans girdiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

22:35 CNN Türk’e konuşan bir yetkili, canlı bomba saldırısından kuşkulanıldığını belirtti.

22:33 Havalimanı giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!

22:27 Görgü tanıkları çok sayıda yaralının yerde yattığını söyledi.