İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de! İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de!
Gençlik ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "Asımın Nesli, Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahu Ekber, Yer Allahu Ekber" sloganıyla gerçekleştirilecek programa, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri koordinesinde yaklaşık 10 bin gencin katılması hedefleniyor.

Aynı zamanda programa, her ilden birer genç edebiyat ve tarih öğretmeni davet edilerek 162 öğretmene, yerinde canlı tarih paneli verilecek. Programa, izcilik, dağcılık, judo, kayak, kızak, geleneksel türk sporları ve atletizm federasyonlarından da katılım sağlanacak.


"Sarıkamış destanı, kardeşliğimizin destanıdır"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, milleti millet yapan en önemli değerin tarih olduğunu belirterek, Türklerin dünya üzerinde bu bilince sahip ender milletler arasında olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin geçmişiyle gurur duyan bir nesle sahip olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç'ın, açıklamada şu görüşlerine yer verildi:

"Milletimizin hamurunda var olan tarih bilincini, yeni kuşaklara aktarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Adını tarihe altın harflerle kazıyan ecdadımızın geride bıraktığı şanlı geçmişe sırtımızı dayayarak, aldığımız güç ve moralle, ilhamla geleceğe emin adımlarla koşmak için projeler üretiyoruz. Gazi Mustafa Kemal'in cumhuriyeti emanet ettiği gençlerimize milli tarih bilincini aşılamak için çalışıyoruz." 

Bakan Kılıç, ülke gençliğinin aziz şehitlerin yazdığı bu destana sahip çıkacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu destan, birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin destanıdır. Kardeşliğimizi anlamayanlar, kardeşliğimizi bozmak, tahrip etmek, özellikle burada gayret gösterenler, Sarıkamış'a gelsin buradaki şehitliklerimizi görsünler. Aziz şehitlerimizin hatırası önünde kendileriyle ve şehitlerimizle baş başa kaldıklarında, onların da bu toprakların mayasını anlayacaklarına inanıyorum. Çünkü burada yatanlar İstanbullu, Karslı, Adanalı Samsunlu, İzmirli, Ağrılı… Hepsi bu toprağın çocukları, hepsi birbirinin kardeşi."

Sarıkamış Harekatı’nın hazırlık aşamasında neler yaşandı?

Sarıkamış Harekatı’nın düzenleme nedeni, 1. Dünya Savaşı'na yeterli hazırlıkları yapmadan girmek zorunda kalan Osmanlı Devleti'nde, Enver Paşa'nın, 93 Harbi'nde kaybedilen Kars, Batum, Artvin ve Ardahan'ı da geri alıp Kafkasya'ya yönelmesi oldu.

Enver Paşa’nın orduyu insan boyunu aşan karla kaplı Allahuekber Dağları üzerinden Sarıkamış'a doğru harekete geçme emri vermesi, büyük trajedinin başlangıcı olarak  tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Araştırmalarda üst düzey komutanlara ait ortaya çıkan anılarda, 12-13 olan çocukların da bulunduğu Türk askerinin, karlara gömülerek şehit oluşu, tüm imkansızlıklara rağmen emre itaatkarlığı, bayrak sevgisi, vatanı uğruna neler yapabildiği tarihin altın sayfalarına kazındı.