Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesini, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, alınan karara gerekçe olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Kasım'da Moskova'ya hareket etmeden önce verdiği beyanat gösterildi.
Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın ifadelerine atıfla "Bu beyanat, yüce Mısır halkının iradesine yönelik meydan okuma, tercihlerini küçümseme ve iç işlerine doğrudan müdahale niteliği taşıyan kabul edilemez bir ısrarın son halkasını teşkil ediyor" denildi.
Açıklamada ayrıca "Mısır hükümeti ve halkı, Türk halkını takdir ediyor ancak iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen bu noktadan Türk hükümeti sorumludur" ifadesi kullanıldı.
"Kahire yönetiminin, Türkiye'deki yöneticileri, iki ülke çıkarlarını parti ve ideolojik menfaatlerin üzerinde tutmalarına defalarca fırsat tanıdığını ancak Türkiye'nin, uluslararası toplumu Mısıraleyhine tahrik etmeye, ülkede istikrarsızlığa yol açmaya çalışan kuruluşlara yardıma ve Mısır halkının 30 Haziran'da ortaya koyduğu iradeyi küçümsemeye devam ettiğini" öne süren Dışişleri Bakanlığı, alınan kararları üç maddede şu şekilde sıraladı:

1- Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik temsil düzeyinin, büyükelçilikten maslahatgüzar seviyesine indirilmesi
2- 15 Ağustos'ta istişarelerde bulunmak üzere Mısır'a çağrılan Kahire Büyükelçisi'nin kalıcı olarak geri çekilmesi
3- Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi'nin bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "istenmeyen kişi" olduğunun bildirilmesi ve ülkeden ayrılmasının istenmesi.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Karşılık ilkesi çerçevesinde önümüzdeki saatlerde gerekli açıklama yapılacak" denildi.
Diplomatik kayaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin Kahire Büyükçelcisi Hüseyni Avni Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü tarafından bugün bir görüşme için çağrıldı.
Kaynaklar, görüşme devam ederken Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve büyükelçilerin karşılıklı olarak geri çağrılması yönünde açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.
Büyükeçli Botsalı'dan görüşmenin ardından alınan ilk bilgilerin, söz konusu açıklamaları doğrular nitelikte olduğunu belirten dışişleri kaynakları, Botsalı ile ilerleyen saatlerde daha detaylı görüşmeler ve geniş durum değerlendirilmesi yapılacağını aktardı.
Diplomatik kaynaklar, bu doğrultuda ''karşılıklılık'' ilkesi çerçevesinde Türkiye'nin ne tür adımlar atacağının da açıklanacağını ifade etti.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİLER
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır yönetiminin aldığı kararı "Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu duruma geçici, konjonktürel bakmamız gerekir. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz" dedi.
Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibi olduğunu vurgulayan Gül, "Akdeniz'in güneyine baktığımızda Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyine baktığımızda Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk iş adamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki tabii Mısır'da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileride bütün bunlar tekrar rayına oturur" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın aldığı karar için, "Tutumumuz insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü esaslı ve ilkesel bir tutumdur. Yoksa şahıslara dönük bir tutum değildir. Mursi'ye karşı yapılmış olan darbe, Sisi seçilmiş meşru Cumhurbaşkanı olsa ona Mursi tarafından yapılmış olsaydı, Türkiye'nin tutumu yine aynı olurdu. Onun için Türkiye'nin tutumu, İhvan-ı Müslim'den ya da Mursi'nin kişiliğinden yana bir tutum değil, demokrasiden, insan haklarından, hukukun üstünlüğünden, milli iradeye verdiği değerden yana ilkesel bir tutumdur. Türkiye'nin bu tutumunda bir değişim yoktur." dedi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Mısır hükümetinin aldığı kararı eğerlendiren Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, "Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır'ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" diye konuştu.