BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen  Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, belediyelerin  açacağı evlilik kurslarıyla bilinçli evliliklerin kurulmasına imkan sağlaması  gerektiğini belirterek, ”Çiftler, sınavda geçer not aldıktan sonra  evlenebilmeli” dedi.

Şener, medyanın oluşturduğu sanal  dünyanın gençleri olumsuz etkilediğini ve aile kavramının önemini yitirmesine  neden olduğunu savundu.
 
”Gençleri sokak kültürü yönlendiriyor” diyen Şener, ”Ölçüsüz ve  kuralsız film, haber ve magazin programları gün geçtikçe toplumu dejenere ediyor.  Aile, ahlak, inanç namus, dürüstlük gibi kavramların giderek içi bilinçli şekilde  boşaltılıyor. Aileye değer katan ahlaki ve kültürel değerlerden ziyade,  günübirlik yaşama felsefesi sunuluyor” şeklinde konuştu.
 
Şener, medyanın gençlerin ruh dünyasında gerçeklerin dışında sanal bir  dünya oluşturduğunu öne sürerek, toplumun sırların ve mahremiyetin olmadığı bir  dünyaya doğru götürüldüğünü savundu.
         
Anket çalışmaları
Yaptıkları anketlerde 2011 yılında boşanma oranlarının yüzde 21’lerin  üzerine çıktığını tespit ettiklerini vurgulayan Şener, evlenen gençlerin hayat  tecrübesinden yararlanamadığını, eşlerin birbirlerine nasıl davranacağını  bilmediklerini savundu.
 
Tecrübesizlik nedeniyle sabırsız ve problemli insan tipinin ortaya  çıktığını dile getiren Şener, şöyle konuştu:
 
”Bence, belediyeler evlilik kursları açarak, bilinçli evliliklerin  kurulmasına imkan vermeli, evlilik kurslarında eğitim gören çiftler, sınava  girip, geçer not aldıktan sonra evlenebilmeli. Severek evlenen kişilerdeki  boşanma oranının yüksek olmasının sebebi, bana göre gençlerin sadece fiziksel  özelliklerine bakarak evlenmeleri ve sorumluluk duygusundan yoksun olmalarıdır.
 
Demek ki sadece güzellik, evlilik için yeterli olmuyor.”
 
Şener, duygusal olmayan ilişkilerde eşlerin birbirlerini daha fazla  aldatabildiğine dikkati çekerek, ”Özellikle muhafazakar ailelerde boşanma hoş  görülmediği ve kınandığı için gizli ilişkilerle bu ihtiyaç tatmin edilmeye  çalışılıyor. Modern ailelerde ise serbest ilişkiler sebebiyle aldatma olayı daha  fazla görülüyor. Boşanmanın ve aile dışı ilişkilerin çeşitli şekillerde reklam  edilmesi, cahil ve muhafazakar ailelerde de boşanma oranının artmasına yol  açıyor” ifadelerini kullandı.
 
 


Kaynak: http://kadin.milliyet.com.tr/evlenecek-ciftlere-sinav-onerisi-/ask-iliskiler/haberdetay/06.02.2013/1665416/default.htm



Etiketler: anket , boşanma , Sakarya , film , 2011 , Güzellik , Reklam , olmuyor , sadece , Dünyaya