BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Yıldız Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim, yaptığı açıklamada, satışa çıkarılan mezar taşlarının Türkiye'ye iadesi için müzayedeyi düzenleyen şirketi arayarak, bazı girişimlerde bulunduğunu ifade etti.




Ali Serim, müzayede sorumlusunun mezar taşlarının nereye ait olduğu konusunda bilgi vermekten kaçındığını belirterek, "Müzayede yetkilileri, bu satış için eserin nereden geldiği bilgisini vermek durumunda. Bu malların İstanbul'un en eski mezarlığı Karacaahmet'ten çalındığı bilgisini teyit etmekte zorluk çeksek de öğrendik. Kimsesiz kalmış Osmanlığı mezarlarının parça parça ticari objelere dönüştüğü gerçeğiyle yüz yüzeyiz" diye konuştu.

"Ecdada sahip çıkma zamanıdır"

Osmanlı mezar taşlarının, ticareti yapılacak sanat objeleri olmadığını dile getiren Serim, şöyle devam etti:

"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na göre Türkiye'de arkeolojik eserlerin alım ve satımı sadece koleksiyonerlik belgesi bulunan kişiler için serbesttir. Bu eserlerin yurt dışına çıkarılması kanunen yasaktır. Osmanlı mezar taşları ne yazık ki bu kapsamın dışında tutulabilmektedir. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler hızla yapılmalıdır. Şimdi ecdada sahip çıkma zamanıdır."

Ali Serim, bu mezar taşlarının satışının durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi yetkilileri bugün beni aradı. Bakanlığın İnterpol nezdinde gerekli başvuruları yaptığını belirttiler. Fotoğraflardan yaptıkları tespitte, eserlerin yakın zaman önce bu topraklarda çıktığını düşündüklerini söylediler. Çünkü taşların altında halen toprak görünüyor dediler."

Yetkililerin, mezar taşlarının sökülme tarihine ilişkin kesin bir analizin, topraklardan alınacak numune sonucunda belirleneceğini ifade ettiklerini kaydeden Serim, "Bakanlıktan gönderilecek resmi yazının gün içinde İngiltere'deki müzayede evine ulaşacağını söylediler. Bu eserlerin satıştan çekilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının sabah saatlerinden itibaren yoğun bir çaba sarf ettiğini biliyoruz. Müzayede zaten bugün akşam saatlerinde yapılacak" diye konuştu.

Türkiye'nin en eski ve büyük mezarlıkları arasında yer alan Karacaahmet, Üsküdar'da bulunuyor. Adını, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından İslam dinini yaymak üzere gönderilen Karaca Ahmet'ten alan mezarlık, içinde sultan dergahının yer aldığı 750 dönümlük bir alanı kapsıyor.

İngiliz,Ecdadın Mezar Taşını Satıyor,Ey Bakan Ömer ÇELİK                                  Sen ne işe yararsın?