Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi
Doğu Türkistan'da önceki gün çıkan çatışmada  yaralanan bazı kişilerin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının 35'e yükseldiği iddia edildi.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times gazetesi, bölgede bulunan ve adını açıklamayan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde ölü sayısını 35 olarak doğruladığını ve ölenlerin çarşamba günü çıkan olaylarda yaralananlar olduğunu savundu.  

Eyaletin Turfan vilayetine Lukçün kasabasının olayın yaşandığı günden beri kordon altında tutulduğu ve bölgede güvenlik önlemlerinin üst seviyelerde olduğu ifade ediliyor. Bölgeye gitmeye çalışan bazı Çinli gazetecilerin de bölgeye alınmadığı belirtiliyor.

Olayda ilk önce 27 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülmüş, ardından Şinhua Ajansı, dün gece yayımladığı haberde ölü sayısının 24 olduğunu, bunlardan 16'ının Uygur ikisinin de polis olduğunu, ayrıca 21 polis ve sivilin yaralandığını duyurmuştu. 13 kişi gözaltında Polisin kasaba ve civarında yaşları 18-19 olan 9 şüpheliyi de gözaltına aldığı ifade edilirken, olayın hemen ardından 4 kişinin yakalandığı açıklandı.  Bölgedeki yetkililer "saldırıların hedefinin Uygur polisleri olduğunu", "ölenlerden Han milliyetine mensup olanların çoğunluğunun inşaat alanında çalışan göçmen işçiler" olduğunu savundu. Doğu Türkistan'da bir hafta önce de "şiddeti teşvik ettikleri" suçlamasıyla 11 kişiye altı yıla kadar hapis cezaları verilmişti.

Bölgede ayrıca nisan ayında Kaşgar'ın Baçu kasabasında üç kamu görevlisinin bir evde çok sayıda delici ve kesici alet tespit ettiği gerekçesiyle başlayan olaylarda 21 kişi hayatını kaybetmişti. Doğu Türkistan'da en büyük olay 2009 temmuzun da yaşanmış ve eyalet başkenti Urumçi'de 197 kişi yaşamını yitirmişti.