Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi
Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında vatanımızı emanet edeceğimiz evlatlarımız, Gelibolu Yarımadası’na,57. Piyade Alayı'nın 1915 yılında geçtiği yolda şafak vaktinde yürüdüler.


Genelkurmay Başkanlığı,  Türkiye İzcilik Federasyonu ile Ulusal Öğrenci Konseyinin düzenlediği "Milli Bilinç 57. Alay Yürüyüşü" öncesi, geceyi kamplarda geçiren gençlere, Türk Kızılay’ının hazırladığı ve 57. Alay askerlerinin de içtiği kırık buğday çorbası ikram edildi.








Kimliğine ve şehitlerine vefa duygusu ile dolu gençlerimiz,Tarihi Yarımada da kamplarını kurarak Şehitlikleri ziyaret etti  ve Şafak yürüyüşü için hazırlıklara başladı Yapılan organizasyonla Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen  7 bini izci 8 bini üniversite öğrencisi olmak üzere yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüyüş, 10 kilometrelik güzergahta sürdü. Yürüyüşte askeri lise ve Harp Okulu öğrencileri de hazır bulunarak destek verdi. Kampa giren öğrencilerin el ve saçlarına yürüyüş öncesi kına yakıldı.   

Kırmızı cepken yeleklerinin sırtında 'Dedeciğim ben geldim' yazısı bulunan vatan evlatları büyük ilgi çekti. Başlarında Çanakkale Savaşları sırasında, Mehmetçiğin kullandığı 'Enveriye kabalağı' olarak bilinen asker şapkası bulunan gençlerimiz, yürüyüş boyunca kahramanlık marşları söyledi.Conkbayır siperleri yakınında buluşan katılımcılar burada gerçekleşen törende duygu dolu dakikalar yaşadı. 

57. Alay'ın Kimliği
57. Alay, Yarbay Hüseyin Avni Bey'in komutasında bulunan ve ismini Dünya tarihine en kahraman alay olarak geçirmiş Türk birliğidir. İtilaf Devletleri'nin Çanakkale'de 25 Nisan 1915'te Kumkale'ye çıkardıkları ilk Anzak birliklerinin karşısına dikilen bu kahraman alay;son askeri şehit olana dek çatışmayı ve vatan toprağını müdafaayı bırakmamış; süngü hücumları ile 20 bin kişilik Anzak birliğine üç gün süre ile geçit vermemiştir.
Çanakkale Savaşı'nın sonradan elde edilen belgelerine göre İtilaf Devletleri'nin; kendilerine geçit vermeyen bu birliğin bir tümen olduğunu zannettikleri ortaya çıkmıştır. Tümen 10 Bin kişinin üstündeki asker sayısına sahip bir askeri birlik iken; 57. Alay sadece 628 kişiden oluşmaktaydı.

57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür. 57. Alay adına yaptırılan şehitlik, Gelibolu Yarımadası'nda Kanlısırt'tadır.