İran'da Art Arda Terör Saldırıları İran'da Art Arda Terör Saldırıları

 AK Parti milletvekillerinin hazırladığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi cep telefonlarından ihale yasasına, pırlanta vergisinden internet kullanımına kadar bir dizi yeni düzenleme getiriyor.

Abonelikten ayrılma

Buna göre tüketicilerden haksız olarak ücret tahsil ettiği tespit edilen GSM operatörleri, bu ücreti kanuni faiz ve temerrüt faizi ile birlikte ödemek zorunda olacak. Ayrıca abonelikten ayrılma ve numara taşıma gibi nedenlerle bedeli ödendiği halde kullanılmadığı için işletme üzerinde kalan bedeller de tüketiciye iade edilecek.

Tüketici yoksa bütçeye iade

Yasa teklifine göre, GSM şirketleri haksız yere tahsil ettikleri ücretlerle, abonelikten ayrılma ya da numara taşıma gibi nedenlerle işletmede kalan bedelleri tüketiciye iade etmek için tüm yöntemleri kullanacak. Buna rağmen tüketicilere 2 yıl içerisinde ulaşılamaması ya da ödemenin mümkün olmaması durumunda, bu bedeller faiziyle birlikte genel bütçeye aktarılacak. Halen faturasız hatlardan mobil internet kullanımında yüzde 25 alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) faturalı hatlarda olduğu gibi yüzde 5'e indirilebilecek. Teklif bu oranları indirmede Bakanlar Kurulu'nu yetkili kılıyor. Teklif ayrıca yurtdışından getirilen telefonların gerçeğe aykırı şekilde ya da kişinin bilgisi dışında kayda alınmasını yasaklıyor.