Türkiye, referandum etkinliği yapmak için gurbetçilerle buluşmak isteyen bakanların engellenmesine karşı tek yumruk oldu.






Almanya’dan sonra yasakçılar kervanına katılan Hollanda’nın Aile Bakanı Kaya’yı sınırdışı etmesi ve Türklere yönelik polis saldırısı Ankara’nın sabrını taşırdı. Liderlerden yaptırım mesajları geldi,
vatandaşlar konsolosluklarda toplanıp tepki gösterdi.

SEÇİM İÇİN TÜRKİYE’Yİ FEDA EDİYORSAN BUNUN BEDELİNİ ÖDEYECEKSİN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ve Hollanda’da yaşananların “İslamofobik bir gelişmenin tezahürleri” olduğunu söyledi, “Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net
ortayakoymuştur. Bu yapılanın hesabı mutlaka sorulacaktır” dedi.

17-03/13/13krr8-tayyip.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da polis zoruyla Türkiye Başkonsolosluğu’na gitmesi engellemesi ve yine polis zoruyla bu ülkeden çıkartılmasına sert tepki gösterdi, “Bunun bedelini mutlaka ödeyecekler” dedi.Türkiye Diyanet Vakfı’nın dağıttığı İyilik Ödüleri töreninde konuşan Erdoğan’ın gündeminde Avrupa’da son dönemde artan ırkçı yasak kararları vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı’nın gerçek yüzünü son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Birkaç gündür yaşanan olaylar, dikkat edin tamamen İslamofobik bir gelişmenin tezahürleridir. Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koymuştur. Ben, olaylar başladığında bunların faşizan birer baskı olduğunu söyledim. ‘Nazizm yeniden hortladı’ dedim. ‘Nazizmin bittiğini zannediyordum ama aldanmışım’ dedim. Meğerse Nazizim Batı’da ayakta. Rahatsız oldu beyefendiler. Şimdi soruyorum; dün gece bizim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Sayan kardeşime, yapılanları dünyaya acaba nasıl anlatır? Nazizim, faşizm olduğu zaman ‘Benim dediğim, yaptığım doğrudur, istediğime müsaade ederim, istediğime etmem’ anlayışıyla bunlar orada konsolosluk kapısını kilitleyecek kadar ileri gitmişlerdir.”
Erdoğan, önceki gece 04.30’a kadar telefon başında Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuklarını belirterek, şunları anlattı: “Alınan cevaplar enteresan. ‘Çıkması lazım.’ Şuna bak ya! Peki Hollanda, çarşamba günü yapılacak seçime, sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin. Daha biz olması gerekenleri henüz yapmış değiliz. Şimdi Fatma kardeşimiz her şeyden önce bir Nene Hatun olarak, orada onların etten duvarına karşı her türlü girişimi yaptı, artık en sonunda oradan ayrılmasını tavsiye ettik ve ayrıldı. Bir buçuk saat de kendi topraklarında ayrıca kendisini sınır dışı etmeden önce de arabanın içinde hatta karakola çıkıp orada çay kahve ikram edelim demişler. Fatma kardeşimiz de ‘Biz çay istemiyoruz, arabanın içinde duracağız.’ deyip orada otoparkta da beklemişler. Bu duruş çok önemli. Şimdi bundan sonraki süreç işleyecek. Çarşamba günü bakalım ne olacak? Buradan ben Hollanda’daki oy kullanacak Türk kardeşlerime sesleniyorum; sizler zaten gereğini yapacaksınız ben biliyorum. İsim vermeme gerek yok. Bir tane ırkçı var. Avrupa ırkçılığa gidiyor.  Neredesin Avrupa Birliği? Ondan sonra Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği’ne çattığı zaman rahatsız oluyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü Hollanda’da gerçekleştirilecek seçimler öncesinde ve sonrasında gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:  “Nasıl bir tavır takınacağız ortaya koyacağız. Çünkü bu cevapsız bırakılamaz. Benim bakanıma, Dışişleri Bakanıma, bunun yanında Ekonomi Bakanıma ve bunun yanında yine milletvekili arkadaşlarımıza oralarda her türlü edep dışı davranışı yapanlar bunun bedelini ödeyecek. Benim Hollanda’daki vatandaşlarımın üzerine atlarla yürüyen, kendi içlerindeki hırslarını köpekleri sürmek suretiyle ortaya koyanlar bunun bedeli ödeyecek. Bunların içinde birçoğu Hollanda’nın vatandaşı. Çıkmış bir tanesi ne diyor? ‘Türkler burayı terk edecek.’ Terk etmeyecekler ya. Bunlar artık oranın vatandaşı, terk etmeyecekler. Bu dalga daha da gelişecek ve genişleyecek. Bunun  bedelini her türlü ödeyecekler kusura bakmasınlar, ödeyecekler. Ve diplomasi nedir onu da öğrenecekler.” 



Akşam saatlerinde de Kocaeli’ne toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Hollanda’ya tepkilerini buruda da sürdürdü. Erdoğan, olay gecesi sabah 4 buçuğa kadan Bakan Kaya ile görüştüğünü anlatarak şunları söyledi “Fatma Betül kardeşime ‘sürekli arayacaksın’ dedim. Düşün ya, arabanın içerisinde mahkum... Eğer inmezse, eğer araca binmezse ‘buradan çekiciyle alıp götüreceğiz’ diyorlar. Şu vahşete bak.” dedi. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa referandumu ile ilgili tavrını da eleştirerek “Tek adam sensin. Yedi seçim kaybettin hala partinin başında duruyorsun. Er ya da geç Kemal gidicidir” dedi.

ÇOK SERT MUAMELEYE MARUZ KALDIK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Holanda’da yaşadığı kabus dolu gecenin ardından İstanbul’a döndü ve yaşadıklarını anlattı. Hollanda’ya gurbetçilere Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatmak için gittiği belirten Kaya, şunları söyledi: “Vatandaşlarımızla buluşmak üzere konsolosluğumuza gittik, 30 metre kala bizi araçlar durdurdu. Konsolosumuzun da konsolosluk binamızdan çıkarak yanımıza gelmesine izin verilmedi.

17-03/13/13krr8-kaya.jpg

Saatlerce o şekilde, polisler önümüzde etten bir duvar örerek konsolosluğumuza geçmemize ya da geriye çıkmamıza izin verilmedi. Gayri insani, gayri ahlaki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. Maslahatgüzarımız gözaltına alındı. Danışmanım, 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Polisler eşliğinde götürüdüğümüz Almanya sınırındaki polis merkezinde 1,5 saat bekletildik.”
“Çok kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık. İfade özgürlüğü, toplanma hakkı ayaklar altına alındı. Hollanda’da o gece özgürlükler askıdaydı. Bizimle buluşmak üzere gelen insanlara gayri insani müdahalede bulunuldu. Üzerilerine atlarla, köpeklerle saldırıldı. Darbe teşebbüsü sonrası ilan edilmiş OHAL’i sorgulayan batı, bir gecede bir kadın bakanın vatandaşlarıyla, kendi toprakları sayılan konsolosluk binasında buluşması üzerine olağanüstü hal ilan etti. Bir ülkenin bakanını olmayacak şekilde sınırdışı ettiler. “
 


BİR DAHA KİMSE CESARET EDEMEYECEK

Başbakan Yıldırım, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin tavırlarına bir daha kimse cesaret edemesin diye en sert şekilde karşılık verileceğini söyledi, gurbetçilere de “Tahriklere kapılmayın” çağrısı yaptı.
Başbakan Yıldırım, “Bugünlerde, yeri gelince bize demokrasi dersi verenlerin diktatörce uygulamalarını hep birlikte izliyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri her nedense vatandaşlarımızla, gurbetçilerimizle, memleket sevdalılarıyla buluşmamızdan rahatsız oluyor ve buna yasaklar getiriyorlar. Siz bunu yapmakla ‘hayır’ kampanyasına destek oluyorsunuz” dedi. İstanbul İzmir otoyolunun Bursa-Gemli Hattı’nın açılış töreni için düzenlenen mitingde konuşan Başbakan Binali Yıldırım bakanlara miting yasağı koyan Almanya ve Hollanda’ya sert sözlerle yüklendi. Yıldırım,, “Bugünlerde, yeri gelince bize demokrasi dersi verenlerin diktatörce uygulamalarını hep birlikte izliyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri her nedense vatandaşlarımızla, gurbetçilerimizle, memleket sevdalılarıyla buluşmamızdan rahatsız oluyor ve buna yasaklar getiriyorlar. Açık açık buradan söylüyorum, siz bunu yapmakla ‘hayır’ kampanyasına destek oluyorsunuz” dedi. 

81 İl Valiliğine Yeni Koronavirüs Genelgesi 81 İl Valiliğine Yeni Koronavirüs Genelgesi

17-03/13/13krr8-binali.jpg

Yıldırım ayrıca, “Terör örgütleri, FETÖ, PKK yandaşları, Avrupa’da elini kolunu sallayarak gezecek, her türlü propagandayı yapacak, gıkın çıkmayacak; Türkiye’den bakanlar gidince, milletvekilleri gidince onlara izin vermeyeceksin. Yok böyle yağma, ne yaparsanız yapın vatandaşlarımızla buluşmamıza asla engel olamayacaksınız” ifadelerini kullandı.
Hollanda’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik tutumu da hatırlatan Başbakan, “Bu muamele asla kabul edilemez. Hollanda, bütün uluslararası diplomatik kuralları hiçe sayarak bakanımızın seyahat özgürlüğünü engellemiş ve ülkeyi terk etmeye zorlamıştır. Şunu herkes bilmelidir, Türkiye bunun cevabını en ağır şekilde verecektir ve bir daha ülkemize, vatandaşlarımıza karşı buna benzer aymaz hareketlerin olmaması için gereken neyse yapılacaktır” diye konuştu.
BAŞBAKAN;RUTTE İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Yıldırım, yaşanan krizin ardından Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi de yaptı. Yıldırım  görüşme öncesi yaptığı yazılı açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı: “Her fırsatta demokrasiden bahseden sözde Avrupalı dostlarımız, bir kez daha sınıfta kalmıştır. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın sağduyu ile hareket etmelerini, tahriklere asla itibar etmemelerini istiyorum. Bu faşizan uygulamalara verilebilecek en güzel cevap, 16 Nisan’da olmalıdır. Siyasi parti başkanlarına bu krizde göstermiş oldukları milli duruştan dolayı teşekkür ediyorum.”
BİR FAŞİZM ÖRNEĞİ DAHA;  DANİMARKA: GELMEYİN
Danimarka da Hollanda ve Almanya’nın yasakçı kervanına katıldı. Başbakan Lars Lökke Rasmussen, Başbakan Yıldırım’ın 20 Mart’ta Danimarka’ya yapmayı planladığı ziyaretini ileri bir tarihe ertelemesini istedi. Rasmussen “Türkiye’nin Hollanda’ya karşı takındığı tavırdan ayrı bir şekilde bir ziyareti değerlendirmem mümkün olamayacaktır” ifadelerini kullandı.
BAHÇELİ'DEN SERT TEPKİ;YAPILAN KAHREDİCİ BİR VANDALLIKTIR
Aile Bakanı Kaya’nın engellenmesi ve gurbetçilere yönelik saldırılar sonrası Avrupa’daki ülkücülere oturma eylemi yapma çağrısında bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli, Hollanda’ya tepki gösterdi.

17-03/13/krs1-bahcelii.jpg

Hollanda’nın hasım bir ülke haline geldiğini belirten Bahçeli, Amsterdam’a her türlü cevabın verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel hak ve çıkarlarını korkusuzca savunmak bizlerin, en temel haysiyet görevidir. İktidarı ve muhalefetiyle Türkiye yıkılmaz bir kaledir” dedi. Almanya’nın ardından, Hollanda’nın içine sürüklendiği kördüğümün vahim olduğunu kaydeden Bahçeli, “Her bakımdan kahredici bir vandallıktır. Hollanda’yla diplomatik ilişkilerin acilen askıya alınması gerekir. Hollanda insanlığın yüz karası bir tutum takınarak hasım ülke haline gelmiştir” diye konuştu.



ROTTERDAM POLİSİ KÖPEKLERLE SALDIRDI

Hollanda hükümetinin diplomatik skandala imza atmasının ardından Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya destek olmak için Roterdam’daki Türk Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen gurbetçilere, çok sert şekilde müdahale edildi. Hollanda polisinin orantısız şiddeti, objektiflere yansıdı.

17-03/13/13krr8-manset3.jpg

Polisler, atları vatandaşların üzerine sürdü, köpeklerle saldırıda bulundu. Olaylarda 7 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı. Görgü tanıkları, çok daha fazla kişinin polis şiddetiyle yaralandığını belirtti.







Emniyet sözcüsü de bir polisin elinin kırıldığını iddia etti. Bakan Kaya’yı ‘istenmeyen kişi’ ilan eden Hollanda hükümeti, olayların büyümesiyle Roterdam’da ‘acil durum’a geçti. Gurbetçiler ise geç saatlere kadar ellerindeki Türk bayraklarıyla Hollanda’ya tepki gösterdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Gerginliğin sabaha karşı düştüğü kentte dün de yoğun güvenlik önlemleri vardı.

17-03/13/13krr8-bayrakk.jpg

HOLLANDA KONSOLOSLUĞUNA TÜRK BAYRAĞI
Beyoğlu’ndaki Hollanda Konsolosluğu’nda hareketli anlar yaşandı. Konsolosluğun çatısındaki Hollanda bayrağını indiren bir kişi, yerine Türk bayrağı çekti. Yarım saat süren olay sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı kaynakları olayın konsolosluk yetkililerinin inisiyatifi ile gerçekleştiğini duyurdu. 
AVRUPA İÇİN KARA BİR GÜN
Amsterdam’ın skandal yasakları ve ırkçı tavırlarına karşı ilk andan bu yana tek ses olan siyaset dünyası, Hollanda’ya yönelik tepkilerini sürdürdü.
BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ: Bu, artan İslamofobinin ve Avrupa’da ayak sesleri duyulan yeni faşizmin yükselen sesidir.
BAŞBAKAN YARDIMCISI NURETTİN CANİKLİ:Avrupa suç üstü halinde yakalanmıştır, maskeleri bir kez daha düşmüştür ve Avrupa dağılma sürecine girmiştir.
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN:Avrupa demokrasisi için kara bir gün. Dün gece gördük ki, Geert Wilders zaten iktidarda.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI FİKRİ IŞIK: Hani demokrasiydi, sizde hani insanların kendilerini ifade etme hürriyeti vardı.  
ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: Zannediyorlar ki ‘Biz köpeklerle korkuturuz.’ Ya tanklar korkutamadı bu milleti, savaş jetleri korkutamadı, üç beş köpekle mi sindirteceksiniz?
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI, PROF.DR.GÖRMEZ’DEN PAPA’YA ÇAĞRI: NEFRETE KARŞI SES VERİN
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez, Hollanda’ya tepki gösterdi; Türkiye’yi ayağa kaldıran skandal üzerinden dünyaya mesaj veren Görmez, Hıristiyan dünyasının dini lideri Papa’ya çağrıda bulundu: “Aile Bakanı Kaya’ya karşı işlenen hukuksuzluk ve nezaketsizliği bir din gönüllüsü olarak reddediyorum. Başta Papa Franciscus olmak üzere batıdaki bütün din adamlarını, kilise mensuplarını islamofobik kin, öfke ve nefrete karşı ses vermeye davet ediyorum.”
ÖZÜR DİLESELER DE ADIM ATACAĞIZ 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek Türkiye’den. Hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya devam edeceğiz” dedi. Önceki gece gittiği Fransa’nnı Metz kentinde Hollanda’nın skandal kararını değerlendiren Çavuşoğlu, Hollanda’nın büyükelçisine ‘gelmesin’ dediklerini anımsattı. Olayın ardından da Avrupalı pek çok muhatabını aradığını vurgulayan Çavuşoğlu “Herkesin söylediği, ‘Şu ana kadar gördüklerimize, duyduklarımıza inanamıyoruz.’ Ama hadi bir açıklama yapın? O zaman işte Avrupa içinde dayanışma ön plana çıkıyor. Yazık” diye konuştu.

17-03/13/13krr8-mevlut.jpg

 AİHM dahil mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Çavuşoğlu, Hollan’danın özür dilemesi halinde dahi adım atacaklarını belirterek yazılı olarak özür dilenmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Maslahatgüzarım ve bakanım kendi başkonsolosluğumuza alınmadı. Ayrıca içerideki başkonsolosumuz da dışarıya çıkamadı. Dışarıya çıkmasına izin verilmedi. Bu Viyana Sözleşmesi’nin tamamen ihlalidir.”
WİLDERS’İN KÖPEKLERİ PAYLAŞIMI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda polisinin gurbetçilere yönelik köpekli saldırısına ilişkin fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden paylaştı. Çavuşoğlu, paylaşımının altına ‘Wilders’in köpekleri / Dogs of Wilders’ notunu yazdı.

BİZ HOLLANDA’YI SREBRENİTSA’DA TANIDIK
Uluslararası siyasetçilerden de diplomatik krize yönelik tepkiler geldi.
AKPM BAŞKANI PEDRO AGRAMUNT: Türkiye ve Avrupalı ortakları arasında yükselen gerilimden endişeliyim.
HOLLANDA ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI BOT: Türk Dışişleri Bakanı’nı kabul etmemek, uçağın iniş izninin iptalinin hiç anlaşılır yanı yok. 
MAKEDONYA DEVLET BAKANI BEYCAN İLYAS: Biz Hollanda’yı Srebrenitsa’da tanıdık, fazla söze gerek var mı?
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI BORİS JOHNSON: Çavuşoğlu, şimdi beni aradı. Kendisine çok net bir şekilde eğer gelip benimle öğle yemeği yemek isterse kendisini durduracak hiçbir şeyin olmadığını söyledim.
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JEAN-MARC AYRAULT: Gerginliğin düşürülmesi çağrısında bulunuyoruz.
AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ HİKMET HACIYEV: Gösteri özgürlüğünün engellenmesi ve onlara karşı güç kullanılması ön yargılı ve çelişkilidir. 

 
AVRUPA BASINI HALÂ İĞRENÇLİK PEŞİNDE
Türkiye Devleti ve Cumhurbaşkanı Hakkında Yapılan Haksız ve Hukuksuz Haber ve Karikatürlere Her An Yenileri Ekleniyor.