Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında varılan anlaşmayla Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol gelirleri, Halk Bankası’nı da hedef alan 17 Aralık komplosu nedeniyle Türkiye yerine ABD’de tutulacak.

Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak olan petrol paralarını Halk Bankası’na yatırmayı planlayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY), Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki’nin ısrarı üzerine; bu kararından vazgeçti. 17 Aralık komplosuyla hedef seçilen Halk Bankası’ndan vazgeçen IKBY, yıllık 13 milyar doları aşan petrol gelirini ABD’nin JP Morgan Bankası’na yatırma kararı aldı. JP Morgan Bankası’nda bulunan Irak Kalkındırma Fonu’nun (DFI) hesabı, 2003 yılında BM tarafından Amerika’da açılmıştı.

KARAR MALİKİ İLE BARZANİ GÖRÜŞMESİNDE ALINDI
Edinilen bilgiye göre, 3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Bağdat’ta yaptığı görüşmede petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.

Daha önce Barzani’nin Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme getirildiği belirtilen petrol gelirlerinin Halk Bankası yerine Amerika’daki bir bankaya yatırılması noktasında uzlaşmaya varıldı. Maliki’nin petrol ve enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY ile merkezi hükümetin enerji akışının Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Heyetlerin, petrolden elde edilecek gelirin Irak Kalkındırma Fonu’na aktarılması ve Irak’ın bütçesinden dağıtılması hususunda mutabık kaldığı kaydedildi.

TÜRKİYE YERİNE ABD’DE TUTULACAK

IKBY petrol gelirlerinin ABD’nin bankası JP Morgan Bankası’na yatırılacağını doğrulayan Diyala Milletvekili Hasan Özmen, “Paralar Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak” dedi. Özmen, fon hesabının 2003’te BM tarafından açıldığını 2004 yılında ise denetiminin Irak’a devredildiğini belirterek, “Petrol satışından elde edilen gelir, halka eşit dağıtılsın diye böyle bir hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye’ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak” dedi.

YILLIK 13 MİLYAR DOLAR
IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, daha önce Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde petrol paralarının Halk Bankası’na yatırılmasını gündeme getirmişti. IKBY’nin Kerkük-Ceyhan boru hattından günlük 300 bin varil ham petrol pompalama planı üzerinden hesaplama yapıldığında Halk Bankası’na yatırılmasından vazgeçilen para miktarının yıllık 13-14 milyar dolar olduğu anlaşılıyor. Barzani - Maliki görüşmesinde alınan karara göre, JP Morgan Bankası’ndaki fon hesabında toplanacak para, daha sonra Irak Merkez Bankası’na aktarılacak. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin aldığı bu kararda; 17 Aralık operasyonunda Halk Bankası’nın adının dahil edilmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. 

İŞTE KÜRT PETROL PARASININ YATACAĞI BANKA !!!
Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk edilecek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol paralarının, Irak Kalkındırma Fonu (Development Fund Of Irak-DFI) adına Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde(ABD) açılan hesaba yatırılacağı bildirildi. Söz konusu hesap numarası, ABD finans devleri arasında yer alan JP Morgan Bankası'nda bulunuyor. 3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Bağdat'ta yaptığı görüşmede petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu. Daha önce Barzani'nin Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme getirildiği belirtilen petrol gelirlerinin Halk Bankası yerine Amerika'daki bir bankaya yatırılması noktasında uzlaşmaya varıldı. Buna göre, IKBY petrol gelirleri, 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ABD'nın New York kentindeki JP Morgan Bankası'nda açılan Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak. Maliki'nin petrol ve enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY ile merkezi hükümetin enerji akışının Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Heyetlerin, petrolden elde edilecek gelirin Irak Kalkındırma Fonu'na aktarılması ve Irak'ın bütçesinden dağıtılması hususunda mutabık kaldığı kaydedildi. Irak Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Musavi ise yaptığı yazılı açıklamada, IKBY ile Bağdat'ın sorunların çözümü için heyet oluşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve 2014 yılının başında bu heyetlerin bir araya gelerek sorunlara nokta koyacağını ifade etti.

PETROL GELİRİ HALKA EŞİT DAĞITILACAK
Barzani'nin Bağdat'a yaptığı ziyaretinin son günlerde yaşanan sorunların çözümü için önem arz ettiğini vurgulayan Musavi, ''Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında federal bütçe ve petrol ihracatıyla ilgili anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İki taraf da sorunların çözülmesi için önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek'' ifadelerini kullandı. IKBY petrol gelirlerinin hangi hesaba yatırılacağı konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyala Milletvekili Hasan Özmen, "Paralar Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak" dedi. Özmen, fon hesabının 2003'te BM tarafından açıldığını 2004 yılında ise denetiminin Irak'a devredildiğini belirterek, "Petrol satışından elde edilen gelir, halka eşit dağıtılsın diye böyle bir hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye'ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak'' diye konuştu. JP MORGAN BANKASI Kurumun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, JP Morgan Cahase and Company dünyanın en köklü ve büyük finans enstitülerinden biridir. Resmi olarak 1799'da kuruldu. Bin 200 enstitü merkezi bulunuyor. Dünya geneline investmant bank, hazine işleri, güvenlik servisi ve özel bankacılık hizmeti yapıyor. Almanya, Endonezya, Malezya, Taivan, Yeni Zelenda ve Türkiye gibi bir çok ülkede şubesi bulunuyor. 

Maden Faciası Sonrası  4 Gözaltı! Maden Faciası Sonrası 4 Gözaltı!

17 Aralık'ta hedef tahtasına oturtulan Halkbank ile ilgili önemli bir detay…

 Banka, operasyondan 20 gün önce Türkiye ile Kuzey Irak arasında imzalanan petrol anlaşmasında yer almış. Hatta hesapların toplanacağı şubeler bile belirlenmiş. 
Türkiye ile Kuzey Irak arasında gerçekleşen dev petrol anlaşmasının önemli bir parçası olması beklenen Halk Bankası ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. 17 Aralık torba operasyonunun doğrudan hedefi olan banka, Neçirvan Barzani'nin 27 Kasım'daki Türkiye ziyaretinde Başbakan Recep Tayyib
 Erdoğan ve Kuzey Irak arasında mutabık kalınan anlaşma metinlerinde yer aldı. Kuzey Irak, hesapların Halkbank'ta toplanmasını kabul etti. Anlaşmanın uygulamaya konulacağı şubeler bile konuşuldu. 
 
IRAK "ABD
" DEDİ 
Halkbank'a yönelik 17 Aralık operasyonu ve hükümeti yıpratma girişimi ise süreci belirsizleştirdi. Bağdat ABD
'li bankalara işaret ederken, Kuzey Irak'ın da Bağdat'a yeşil ışık yaktığı bilgisi geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Bizim yol haritamız net" mesajı verdi. Anlaşma gerçekleşirse Türkiye Halkbank üzerinden ABD ve İngiltere'den sonra dünyanın 3'üncü büyük enerji finans merkezi olacak. 
 
TARİHİ İŞBİRLİĞİ 
Dünyanın en zengin petrol yataklarını Batı'yla buluşturmak isteyen Türkiye, Kuzey Irak'la tarihinin en büyük ticari işbirliğine imza attı. Bu kapsamda hem Türkiye'nin kurduğu Turkish Petroleum Company'nin (TEC) Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz üretmesi hem de Kuzey Irak'ın petrol ve gaz rezervlerinin Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanması konusunda Bölgesel Kürt Yönetimi ile el sıkışıldı. Yeni inşa edilen boru hatları ihracatta başlayarak Ceyhan'da depolar dolmaya başladı. Anlaşmaya göre Kuzey Irak petrol gelirlerinin transferinde Halkbank merkez olacaktı. Kuzey Irak'ın kabul ettiği teklifin ardından son iki ayda paranın ABD
 bankalarında tutulması yönünde girişimler yapıldığına dair haberler yayıldı. 
 
CARİ AÇIĞI KESİYOR 
Türkiye petrol ihtiyacının yarısına yakınını İran
'dan karşılıyor. Halkbank üzerinden gerçekleşen ticarette ise bu petrolün parası İran'a TL cinsinden ödeniyor. Yıllık 60-70 milyar dolar cari açık veren Türkiye'nin Halkbank üzerinden yaptığı bu ticaret, cari açığın büyümesini engelliyordu. 
 
CİRO 100 MİLYAR DOLARI BULACAKTI 
2019'a kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden günlük 2 milyon varil petrol ve yıllık 20-30 milyar metreküp doğalgaz ihracına başlaması planlanıyor. Bu da yıllık 100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği anlamına geliyor.  
 
2019'a kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden günlük 2 milyon varil petrol ve yıllık 20-30 milyar metreküp doğalgaz ihracına başlaması planlanıyor. Bu da yıllık 100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği anlamına geliyor.