AKKÖK Şirketler Grubu’na ait Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde bu sabah yangın çıktı. Elyaf depolarında saat 08.30'da başlayan ve kısa sürede genişleyen yangının söndürülmesi için çevredeki tüm itfaiye ekipleri seferber oldu.

Yalova- Karamürsel karayolunun 13’üncü kilometresinde bulunan Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde henüz bilinmeyen nedenle başlayan yangın, patlamalarla genişledi. Alevler elyaf deposunu sararken, yükselen simsiyah duman bölgeyi kapladı. İlk anda çevredeki sanayi tesislerinin itfaiye gruplarının müdahale ettiği yangını söndürmek için Yalova, İzmit, Karamürsel, Taşköprü belediyeleri itfaiyeleri de seferber oldu.

Alanında stratejik öneme sahip Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinin elyaf deposunu tamamen kaplayan yangını çevredeki tesislere sıçramadan kontrol altına almak için itfaiye ekiplerinin çalışması sürüyor.

Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., yıllık 308 bin ton üretim kapasitesiyle dünyanın tek çatı altında en büyük akrilik elyaf üreticisi. Karbon elyaf yatırımıyla Türkiye’nin ilk ve tek dünyanın dokuzuncu karbon elyaf üreticisi olan tesisler 5 kıtaya ve 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor

CAN KAYBI VE YARALI YOK

Yalova Valisi Esengül Civelek öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde sabah başlayan yangına Yalova'nın yanı sıra çevre illerden gelen çok sayıda itfaiye ekibinin müdahale ettiğini söyledi. Olay yerine gelerek söndürme çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi alan Vali Civelek, "Sevindirici olan tarafın can kaybı ve yaralı olmaması. Şu anda müdahale devam ediyor. Kısmen kontrol altına alındı. Ancak çalışmalar devam ediyor" dedi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili bir soru üzerine Vali Civelek, "Teknik ekipler söndürme çalışmalarının yanı sıra incelemelerini sürdürüyor. Çıkış nedeniyle ilgili henüz bilgi yok" diye konuştu.

ÇEVREDE ÖNLEM ALINDI

Aksa Akrilik Kimya Sanayii tesislerinde çıkan yangın sırasında çevredeki kuruluşlarda gerekli önlemler alındı. Patlamalarla birlikte yanan elyaf parçaları çevreye yayılınca, yakındaki akaryakıt istasyonu önlem olarak pompalarını kapattı. Çevredeki tesisler yangının sıçrama olasılığına karşı gerekli önlemlerini aldı. Tesislerin önünden geçen Yalova- Karamürsel karayolunda ise trafik akışı normal devam etti.

GENEL MÜDÜRÜN AÇIKLAMASI

AKSA adına açıklama yapan Akkök Grubu'na bağlı AKTOPS Tekstil Sanayi A.Ş.'nin Genel Müdürü Celal Özel de, yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz kesin bir bilginin bulunmadığını söyledi. Aynı zamanda Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Celal Özel, "Yangının başladığı andan itibaren herkes seferber oldu. Ankara'dan bakanlıklardan arayarak destek oldular. Herkese teşekkür ederiz" dedi. Celal Özel, yangının ürünlerin bulunduğu depoda çıktığını ve kimyasal maddelerin bulunduğu bölüme uzak olduğunu sözlerine ekledi.

FORKLİFT AKÜSÜNÜN PATLADIĞI İDDİASI

Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi

Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinin bulunduğu Taşköprü Beldesi Belediye Başkanı Ak Partili Şaban Ertan da elyaf depolarında çıkan yangına, forklift aküsünün patlamasının neden olduğunu duyduklarını, ancak kesin nedenin henüz bilinmediğini söyledi.

Başkan Ertan, yangının çıktığı ürün deposunun da kimyasal maddelerin bulunduğu depolara uzak olmasının kendilerini biraz olsun rahatlattığını sözlerine ekledi.

AKSA AÇIKLAMA YAPTI

Aksa Akrilik'ten öğle saatlerinde yapılan açıklamada yangının büyük oranda kontrol altına alındığı, can kaybı ve yaralanan personel olmadığı belirtildi. Aksa'nın yazılı açıklaması şöyle:

"27 Ocak pazar günü sabah 08.30 sıralarında Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. mamul ambarında çıkan yangına teknik ekipler tarafından anında müdahale edilmiştir. Çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri de yangının mamul ambarı dışına sıçramaması için gerekli tedbirleri almıştır. Bir can kaybı yaşanmamıştır ve yaralı personelimiz bulunmamaktadır. Büyük bir oranda kontrol altına alınan yangına neden olan unsurlar yetkililer tarafından araştırılmaktadır."

VALİ: YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Yalova Valisi Esengül Civelek, Aksa Akrilik Kimya Sanayii tesislerinde bu sabah çıkan yangının itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının yapıldığını söyledi. Yangının tesislerin depo bölümünde çıktığı için üretimi etkilemeyeceğini kaydeden Vali Civelek, yangının çıkış nedeni ve hasarı belirleme çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi
 

 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/aksa-fabrikasi-nda-yangin-/gundem/gundemdetay/27.01.2013/1660968/default.htm



Etiketler: Türkiye , Ankara , İzmit , Akkök Grubu , üretim , ihracat , saat , Saat 08 , Ten , Gerekli , Anında