Batman merkezine bağlı Çayüstü köyü Serkevir Vadisi'nde asırlardır 'Abuzer Gaffari Türbesi' olarak bilinen, köylülerin ziyaret kabul edip, adak adadığı türbe, Baraj Gölü suları altında kalacağı için taşımaya kalkışılınca içinin boş olduğu anlaşıldı.

Batman'da yıllardır İslam dinini ilk kabul eden sahabeler arasında yer alan Abuzer Gaffari'ye (Ebuzer-i Gıffari / Ebu Zer el-Gıffârî / Ebu Zer Gıffârî) ait olduğuna inanılan mezardan dolayı  Ziyaret Köyü olarak da bilinen Çayüstü köyündeki türbe binası rivayetlere göre  IV. Murat tarafından Bağdat seferi dönüşünde yaptırılmıştı.

Üzerinde su değirmenlerinin yer aldığı Ziyaret Çayı yakınlarında yer alan türbeye; düğünlerde, sünnetlerde konvoy eşliğinde gelinir; kurbanlar kesilir, gelin-damat veya sünnet olacak çocuk ile yakınları sandukanın başında dua eder, adakta bulunurlardı.

Adıyaman il kültür envanterinde kayıtlı tarihi ve dini mekanlar arasında yer alan türbe Ilısu Barajı Projesine göre sular altında kalacağı için Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yapılan talepler üzerine taşınmasına karar verilmişti.

Türbenin içindeki mezarın taşınması amacıyla yapılan kazılarda, alanın boş olduğu ortaya çıktı. Türbenin taşınması için arkeologların da içinde bulunduğu 7 kişilik ekip tarafından 2 gün süren kazı çalışmaları sırasında içinde mezar olduğunu gösterir bir kalıntıya ulaşılamadı.

Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci'nin yaptığı açıklamaya göre köylüler türbede mezar olmadığını duyunca çok şaşırdılar ve olayın gerçek olduğuna inanmak istemediler.

Karaman'da İşçi Servisi Devrildi: 16 Yaralı Karaman'da İşçi Servisi Devrildi: 16 Yaralı