DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi


Yeni Sermaye Piyasası Kurulu kanunu ile yatırımcıların görüşlerini etkilemeye yönelik yayın yapanlara hapis cezası getirilmesi nedeniyle, bazı yabancı yatırım bankaları Türkiye raporlarına ara verdiğini açıklamış. Ünlü spekülatör Mark Mobius da yeni yasa nediniyle Türk sermaye piyasaları hakkında yorum yapmayacağını söylemişti. SPK’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ suçu 1981’de düzenlenmiştir. Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçu yeni ihdas edilen bir suç değildir, eski kanun ile yeni kanun arasında önemli bir fark bulunmuyor.
Yeni SPK hükmünde suçun oluşması için bilgileri yayan kişinin ‘sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla’ hareket etmiş olduklarının, yani özel kastlarının, ispatı zorunlu tutulmuştur.
Yeni kanun iyi niyetli amacı konusunda şüphesi bulunmayan piyasa yorumcularına daha fazla hareket imkanı sağlayacak. Eski düzenlemede yer almayan bazı ifadelere yeni düzenlemede yer verilmiş olması, suçun kapsamının genişlediği anlamına gelmiyor.”



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/-yeni-spk-kanunu-ile-eskisi-arasinda-fark-yok-/ekonomi/ekonomidetay/08.01.2013/1652624/default.htm