Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve akademisyen Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Merkez Bankası’nın 500’lük banknotlar ve 5 TL madeni para için hazırlıklara başladığını duyurdu.

Hâlihazırdaki en büyük banknot 200 Türk Lirasını enflasyon canavarı pula çevirdi. Daha yüksek meblağlı banknot ihtiyacı hasıl olunca Merkez Bankası harekete geçti.

Gelişmeyi eski bankacı Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “500’lük banknotlar ve 5 TL madeni paralar için hazırlıklar başladı….” şeklinde duyurdu.

Daha öncede 500’luk banknot basımı için Merkez Bankası’nda çok gizli hazırlık yapıldı ekonomi yazarı Turhan Bozkurt tarafından gündeme getirmişti. Daha sonra 500’lük banknot basımının bir süre askıya alındığı açıklanmıştı.

Beyaz eşya sektörü istikrarla gücünü koruyor Beyaz eşya sektörü istikrarla gücünü koruyor

Daha önce Nisan ayında piyasaya sürülmesi beklenen 500’luk banknotların ne zaman basılacağı bilinmiyor.  500 TL’nin arkasında kimin resminin olacağı, rengin ne olacağı ve arka yüzünden kimin resmin yer alacağı bilinmiyor. Piyasada şu anda 5 TL, 10 TL, 20 TL, 50 TL, 100 TL ve 200 TL bulunuyor. En büyük madeni para ise şu anda 1 TL. 

BUGÜN ALACAĞINIZ HER ŞEY YARINA GÖRE UCUZ!
Babuşçu, bugün yaptığı bazı paylaşımlarda, "Yüksek enflasyon ortamında bugün satın alınmayan malın fiyatı, gelecekte çok büyük olasılıkla artacak ama gelirler aynı oranda artmayacağından, bugün satın almak her zaman daha kârlı." dedi.

KAĞIT 500 TL, DEMİR 5 TL GELİYOR
Babuşçu'nun asıl iddiası ise piyasaya yeni paraların basılacağı yönündeydi. Babuşçu,  "500'lük banknotlar ve 5 TL madeni paralar için hazırlıklar başladı...." paylaşımında bulundu. 

MERKEZ BANKASI'NIN 'ZORUNLU KARŞILIK' KARARI NEYİ AMAÇLIYOR?
Merkez Bankası'nın dün aldığı zorunlu karşılık oranların değiştirilmesiyle ilgili kararı da değerlendiren Şenol Babuşçu, Merkez Bankası;
-Enflasyon artışından tedirginlik duyuyor,
-Cari açıktaki artıştan korkuyor,
-Kredilerdeki artıştan rahatsız oluyor,
-Kur sıçramasından çekiniyor, Onun için ticari kredilere % 10 zorunlu karşılık getirdi.
Teşhis doğru ama reçete yetersiz. Bu durumda politika faizi silahını kullanamıyor. O zaman kredi-mevduat faizlerindeki sınırlamaları kaldırsın. Serbest bıraksın..." paylaşımında bulundu.

Atm'den 500 TL'lik Banknot Çeken Yurdum İnsanıTasviri!

Resim