Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda açıklama yaptı. Nebati, "60 milyar TL’lik yeni KGF destek paketi oluşturuldu. Bunun 25 milyarı yatırım destek paketi, 25 milyarı ihracat destek paketi, kalan 10 milyarı işletme gereksinim paketinden oluşuyor." dedi. KGF Yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak.

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'na canlı bağlantıyla katılan Başkan Erdoğan, KDV düzenlemesini açıkladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan temel gıdadaki yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indirdiklerini söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Geçtiğimiz yılın son ayların yaşadığımız kur dalgalanmasının piyasalarda yol açtığı paniğin ülkemiz ekonomisinin gerçekleri ile alakasının olmadığını herkes kabul edecektir.

"DEVLET ADINA YÜZDE 7'LİK İNDİRİM YAPMIŞ OLUYORUZ"

Bugün bu adımlarından birinin müjdesini sizlerle ve milletimizle paylamak üzere bir aradayız. Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiyoruz. Devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sektörden de Benzer Şekilde İndirim Bekliyoruz" Talebine İş Dünyası ve İlgili Teşkilatlardan Destek Geldi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: "Tüm gıda ürünlerinde KDV’nin %8’den %1’e indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gıda üretimi ve ticareti yapan üyelerimizi imkanları ölçüsünde Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın açıkladığı enflasyonla mücadele kampanyasına destek vermeye davet ediyorum."

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "KDV indirimini çok olumlu buluyoruz. İşletmeler KDV indirimini fiyatlara yansıtmalı. Pazartesi gününden itibaren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. İndirim, esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacak."

2030'da tam otomatik bir aracı piyasaya sürecek 2030'da tam otomatik bir aracı piyasaya sürecek

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: "İTO üyelerimizi ve iş dünyamızı, Cumhurbaşkanımızın firmalara yönelik ‘KDV oranı kadar indirim yapma çağrısına’ kulak vermeye, en az yüzde 7 ilave indirim yapmaya davet ediyorum."

ATO Başkanı Gürsel Baran: "KDV düzenlemesini büyük sevinçle karşıladık. ATO üyelerimizin de talepleri arasında yer alan temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, ekonomik çarkların daha hızlı dönmesine vesile olacaktır. Gıdadaki KDV indirimi enflasyon rakamlarının inmesine katkı sağlayacak."

İSTİB Başkanı Ali Kopuz: "Cumhurbaşkanımızın temel gıda maddelerinin KDV’sinin yüzde 1’e indirilmesi müjdesinin enflasyona çare olacağına inanıyorum. Bu konuda iş dünyasının üzerine düşen görevler de var. İş dünyası olarak biz de KDV indirimi kadar feragatta bulunmalıyız. Böylece KDV indiriminin etkisi katlanmış olur."

TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral: "Yüzde 1 KDV müjdesi küçük ve orta büyüklükteki işletmelere adeta bir müjde niteliğinde. KOBİ'lere olumlu yansımaları olacak bu paketi büyük bir mutlulukla karşılıyoruz."

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis: "Üretimde mazot, gübre, doğal gaz, sulama gibi aratan fiyatlar maliyetlerin artmasına yol açtı. Kuraklıktan kaynaklı rekoltelerin de düşmesi fiyat artışlarına yansıdı. KDV’nin indirilmesi tüketici açısından olumlu bir gelişme. Yeni dönemde bakliyatla ilgili, nisan mayıs yağmurlarının da kış aylarındaki gibi eğer mevsim normallerinde yağarsa çiftçinin de yüzü, tüketicinin de yüzü gülecektir” dedi.

TOBB Gıda Meclis Başkanı Necdet Buzbaş: "KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesinin tüketici açısından enflasyonist bir ortamda faydalı olacak. Üreticiler açısından TÜFE ve ÜFE arasındaki makasın çok açık olması nedeniyle firmaların bu indirimleri yapmaları biraz zaman alabilir. Bu arada ben KDV’nin tek yapılarak yüzde 3'de tutulması gerektiğini düşünüyorum." 

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı: "Dernek olarak uzun zamandır KDV indirimini talep ettiklerine ifade edrek KDV indirimi ile sağlıklı nesillerin ekonomik bir protein kaynağı olan süt, yoğurt, peynir ayran gibi ürünlere kolayca ulaşacağını belirtti. Avrupalı bireyler seviyesinde süt tüketiminin artması, çiftçilerin daha fazla süt üreterek ve gelirinin artması açısından olumlu bir adım olduğunu vurgulayan Çallı, “Sanayicimizi iç pazardan alacağı güçle yatırımlarının ve dış pazarlarda ihracatının artması için teşvik edecektir. Fakat hammadde, ambalaj ve lojistik gibi giderlerimizden doğan KDV alacağımız bizi oldukça zor durumda bırakmaktadır. Hızlı iade sistemi kapsamı dışındaki şirketlerimizin de doğan KDV alacaklarının aylık olarak ödenmesi, ödenemediği durumlarda ise SGK, GEKAP gibi ödemelerimize mahsup edilerek dönüşünün hızlanması finansman açısından bizleri rahatlatacak, üreticimizin faiz kıskacına düşmesinin önüne geçecektir” dedi.
Perakendecilerde 'İndirim' Hazırlığı
Üyeleri arasında BİM’den CarrefourSA’ya Migros’tan Şok’a kadar tüm büyük gıda perakendecilerini bulunduran Gıda Perakendecileri Derneği'nin Başkanı Galip Aykaç, KDV indiriminin kendilerinin de talepleri arasında yer aldığını ve kararın açıklanmasını memnuniyet ile karşıladıklarını söyledi. 'Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri' tanıtım toplantısına kendisinin de katıldığını söyleyen Aykaç, "KDV indirimi işlemlerini koordine etmek için çalışma başlatacağız. Öncelikle içeriğini öğreneceğiz ve pazartesi günü raflarımızda KDV indirimini hep beraber göreceğiz. Bu düzenleme uzun zamandır bizim de talebimizdi. Gerçekleşmesi tüm tüketiciler gibi bizleri de memnun etti" dedi.

Özen Grup: Yüzde 10-14 Fiyat İndirimi Yapacağız

Bünyesinde 160’tan fazla marketi bulunduran Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, gıda fiyatlarının bu denli yükseldiği bir dönemde söz konusu KDV indirimi kararının çok önemli ve değerli bir destek olduğunu söyledi. Perakende ve üretici fiyatları arasında yüzde 40’lık bir fark oluştuğunu bunu da perakendecinin üstlendiğine dikkat çeken Cemal Özen, “Buna benzer kararların gelmesi önemli ve değerli. Biz kendi adımıza pazartesini beklemeden bu akşam bir çalışma yapacağız. Pazartesine kalmadan yüzde 10-14 arasında indirimleri fiyatlarımıza yansıtacağız” diye konuştu. Özen Grup bünyesine Özen Gross ve Onur Marketleri markası ile 160’tan fazla perakende mağazası bulunuyor.

Ege PERDER: Pazartesi İndirimli Fiyatlar Yansıyacak

Ege Bölgesi'ndeki 327 marketi bünyesinde barındıran Ege Perakendeciler Derneği (Ege PERDER) Başkanı Feyzi Başdaş, temel gıdadaki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi kararının ardından hızlı bir çalışma başlattıklarını, pazartesiden itibaren üye marketlere gelen tüketicilerin yeni fiyat düzenlemesinden yararlanacağını söyledi.

"İSTİHDAMDA İLK KEZ 30 MİLYONU GEÇTİK"

Bu vergi indirimi enflasyon ile mücadelede önemli bir kazanım anlamıma gelmektedir. Yarınki resmi gazetede yayımlıyoruz.

Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmamalıyız. Türkiye gemisinin her kazanımı 84 milyonun kazancı olduğu gibi aldığı her yara da ortak kaybımızdır. İstihdamda tarihimizde ilk defa 30 milyonu geçtik. İhracatımız rekor tazeleyerek artıyor.

Turizmde başlayacak büyük hareketliliğin sinyallerini şimdiden alıyoruz. Enflasyon ile mücadele safhına herkesin katılmasını istiyoruz.

"İŞ DÜNYASINDAN AYNI SAMİMİ ADIMI BEKLİYORUZ"

Enflasyon ile mücadelede iş dünyasından aynı samimi desteği bekliyoruz. Bu duygularla KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e inmesi kararımızın hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla.

SUNUM DESTEKLİ TOPLANTIDA BAKAN NEBATİ YENİ ADIMLARI AÇIKLADI

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda sunum destekli konuşma yapan  Bakan Nebati yeni adımları şu şekilde açıkladı:

1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 1.500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz.

Yeni uygulama kapsamında vatandaşlar fiziki altınlarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecek.

Altınlar talep edilmesi halinde fiziki olarak geri alınabilecek.

Sisteme kazandırılan altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanılabilecek.

Fiziki teslim noktasına yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcu katılmış olacak.

Bankalarımız her ilde en az bir şubesi kuyumculuk faaliyetlerini sürdürecek hale getirilecek. 60 milyar TL’lik yeni yeni KGF destek paketi oluşturuldu.

Bunun 25 milyarı yatırım destek paketi, 25 milyarı ihracat destek paketi, kalan 10 milyarı işletme gereksinim paketinden oluşuyor.

KGF Yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak.

KGF destek paketlerinde hedef sektörler; imalat, ihracat, tarım, teknoloji ve toptan ve perakende sektörleri.

Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem. Azami 96 ay vade olacak. Faiz oranı 0-24 ay için TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için TLREF artı yüzde 2 olacak.

KOBİ ve KOBİ dışı şirketlere verilecek. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1,25 kat kefalet limiti.

Her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak.

25 milyar liralık ihracat destek paketinde azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 18 ay vade olacak. Faiz oranı TLREF artı yüzde 1 olacak.

Özel bankalara çağrım, lütfen bu işin siz de kolaylaştırıcısı olun. Bu işin sıkı takipçisi olacağız.

Elektrik doğalgaz fiyatları reel fiyatların altında 5’te 4’ünü kamu maliyesi üstlenmiş durumda elektrik fiyatları da aynı şekilde sübvansiyonlar sürerken bununla ilgili muhalif söylemlerin daha adil şekle dönüştürülmesi çağrımız var dünya sıkıntı yaşıyor biz fanusta değiliz dünyanın tamamını etkileyen durumda sübvansiyonların takdirle karşılanmasını bekliyoruz.


Reel elektrik fiyatlarının değişimi halen negatif olarak seyrediyor. Doğal gaz fiyatlarını aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatif. Biz Türkiye olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar iyi bilsin, elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındır."

                                                      Yeni Destek ve Enflasyon Paketinden...

              10 karede yeni destek ve enflasyon paketi

  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi

    ​​​​​​

  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi
  • 10 karede yeni destek ve enflasyon paketi