Promosyon ve reklam sektörünün 'Promogift' beklentisi Promosyon ve reklam sektörünün 'Promogift' beklentisi

Yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding’in, 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona eren yıla ait konsolide mali tablolarında, satışları 26 milyar 94 milyon lira olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in satışları, önceki yıla göre yüzde 17’lik artışla Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi.

Bu hızlı büyümenin yanında yüksek karlılığını da devam ettiren Sabancı Holding, 4 milyar 676 milyon lira konsolide faaliyet karı ve 1 milyar 856 milyon lira konsolide net kar elde etti.

Sabancı Holding’in toplam varlıkları 31 Aralık 2012 tarihinde, geçen yıla göre yüzde 16 artış ile 175 milyar 398 milyon liraya, ana ortaklığa ait özkaynakları ise yüzde 17 artış ile 16 milyar 251 milyon liraya ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, geçen yıl Sabancı Holding’in hızlı büyümesini devam ettirdiğini, 2012’nin başarılı bir yıl olduğunu anlatarak, ”Türkiye ekonomisinin kontrollü biçimde büyümesinin azaldığı bir dönem olmasına rağmen, 2012 yılında Sabancı Holding, hedeflerinin üzerinde büyümeyi başardı. Yüksek büyümemizin yanında karlılık olarak da başarılı sonuçlar aldık. Bu dönemde 4 milyar 676 milyon lira konsolide faaliyet karı ve 1 milyar 856 milyon lira konsolide net kar elde ettik. Akbank, bir taraftan bütün ana ürünlerde pazar payı kazanımları elde ederken diğer taraftan yüzde 15’in üzerinde bir özkaynak getirisi sağlamış, sağlıklı ve istikrarlı büyümesine devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

Kurtul, geçen yıl enerji yatırımlarında somut adımlar atmaya devam ettiklerini aktararak, şunları kaydetti: ”2012 yılında Dağpazarı ve Bares rüzgar santrallerimizi tamamlayarak devreye aldık. Ayrıca devam eden projelerimizin finansman çalışmalarına da devam ederek Tufanbeyli Termik Santrali’nin 750 milyon avro tutarındaki 12 yıl vadeli finansmanını tamamladık. Enerjisa’yı dengeli bir üretim dağılımına ulaştıracak toplam 1.100 megavatlık kurulu güce sahip 11 hidroelektrik santrali ve 450 megavat kurulu güce sahip linyit santralinin inşaatına devam ediyoruz. Aralık ayında Enerjisa’daki ortağımız Verbund, hisselerini dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olan E.ON’a devretmek üzere anlaşma imzaladı. E.ON ile 2020 hedeflerini açıklayan ve bölgesel olarak da büyüyen bir şirket olmayı hedefleyen Enerjisa’nın iş kapsamına doğal gaz ithalatı ve ticareti de ekleniyor. Enerjisa’nın 2020 yılındaki kapasitesini 8.000 megavata yükselterek, Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 10’unu üretmeyi ve dağıtımda 6 milyon müşteriye hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşırken, enerji alanındaki özelleştirmeleri de yakından takip edeceğiz.” Kurtul, çimento sektöründeki yoğun rekabete ve 2012 başındaki kötü hava koşullarının olumsuz etkisine rağmen, Çimento Grubu şirketlerinin Türkiye büyümesinin üzerinde performans göstererek satışlarını yüzde 6 artırdıklarını, faaliyet karlarını ise korumayı başardıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye’de hem kapasite artırım yatırımları hem de satın almalar yaparak büyüme imkanımız var. 2012 yılında sürdürülebilirliğe yatırım yapmaya devam ettik. 2012 yılında Çimsa Mersin Fabrikası’nda Atık Isı Geri Kazanım Tesisini devreye aldık. Ayrıca bazı fabrikalarımızın enerji ihtiyacının yüzde 20’sinden fazlasını atıklardan sağlamaya başladık.”

"Teknosa satışları yüzde 40 arttı"

Teknosa’nın satışlarının yüzde 40 artışla 2,3 milyar liraya, net karının ise tek seferlik gelir gider kalemleri hariç değerlendirildiğinde yüzde 52 artışla 50 milyon liraya ulaştığını açıklayan Kurtul, ”Açık ara sektör liderliğini de devam ettiren Teknosa, Mayıs ayında halka arzını gerçekleştirerek operasyonel başarılarını yatırımcılarıyla paylaşmaya başladı. Teknosa ilerleyen dönemde hızlı organik büyümesini devam ettirirken ileride sektöründe doğabilecek konsolidasyon fırsatlarını da değerlendirmeye devam edecek” görüşlerini dil getirdi.

Topluluk bünyesinde kurulan internet alışveriş sitesi ”kliksa.com”un Mart 2012’de faaliyete geçtiğini anımsatan Kurtul, ”kliksa.com”un ayda 1 milyonu aşkın ziyaretçisi olduğunu ifade etti.

Kurtul, Sigorta Grubu şirketlerinin faaliyetlerini de değerlendirerek, Aksigorta ve Avivasa’nın 2012 yılında gelirlerini yüzde 27, faaliyet karlarını yüzde 81 artırdıklarını belirterek, ”Aksigorta 2012’de başarılı stratejiler uygulayarak ve operasyonel verimliliğini yükselterek karını artırdı ve özkaynak karlılığını yüzde 12 oranına yükseltmeyi başardı. Avivasa, 2012 yılında yönetilen fon büyüklüğünde yüzde 37 artışla hızlı büyümesini devam ettirdi” dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yapılan mevzuat değişikliklerinin katılımcı sayısı ve yönetilen fon büyüklüğü artışlarına çok olumlu katkı yapacağını aktaran Kurtul, Avivasa’nın hızlı büyümesinin devam edeceğini kaydetti.

"Sanayi iş kolumuzda dış pazarlarda zorlu koşullar yaşandı"

Kurtul, 2012 yılında Sanayi Grubu şirketlerinin faaliyet gösterdiği sektörlerde genellikle iç pazarların olumlu seyrettiğini, dış pazarlarda ise zorlu koşullar yaşandığını belirtti.

Özellikle ara mamul üreten şirketlerin, Uzakdoğulu rakiplerin yoğun rekabetiyle karşılaştıklarını ifade eden Kurtul, şunları anlattı: ”Sanayi iş kolunda Ar-Ge, inovasyon ve yeni pazar geliştirme potansiyeli ile farklılaşabileceğimiz, hızlı büyüyen ve özkaynak karlılığı yüksek işlere yatırım yapmak üzere çalışıyoruz. Geçtiğimiz sene içerisinde Olmuksa’daki hisselerimizi ortağımız International Paper’a sattık. Temsa Global’i de faaliyet gösterdiği farklı iş kolları paralelinde yeniden yapılandırdık. Mitsubishi Otomotiv Dağıtım ve Komatsu İş Makineleri birimlerini iki ayrı şirket olarak otobüs üretim faaliyetlerinden ayrıştırıp Temsa Global’in birer iştiraki haline getirme kararı aldık.” Kurtul, 2013 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5–4 oranında büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"2013 yılında mevcut işlerimizde rekabetçi ve verimlilik odaklı olarak, tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmaya ve Türkiye’nin büyüme hızının üzerinde büyümeye devam edeceğiz. 2012 yılında Sabancı Holding hisse senedi yüzde 85 değer kazanarak, çok güçlü bir performans sergiledi. Şirketlerimizi net kar ve özkaynak verimliliği odaklı olarak, aktif bir şekilde yönetmeyi sürdürüyoruz. 2013 ve 2014’te devreye girecek hidroelektrik santrallerimizin gelirlerimize ve karlılığımıza etkisi önümüzdeki yıllarda daha belirgin olacaktır. Avivasa ve Enerjisa gibi yüksek büyüme potansiyeline sahip iştiraklerimizi halka arz ettiğimizde, Sabancı Holding’in hisse değeri daha da başarılı bir performans gösterecektir. Sabancı Topluluğu’nun başarılı sonuçlarına katkıda bulunan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, müşterilerimize ve tedarikçilerimize teşekkür ederiz."



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/sabanci-holding-in-net-kari-1-8-milyar-lira/ekonomi/ekonomidetay/07.03.2013/1677505/default.htm



Etiketler: Türkiye , otomotiv , Sabancı Holding , Enerjisa , Mersin , Akbank , inovasyon , Ar-Ge , Mitsubishi , Bireysel emeklilik , hisse senedi , Teknosa , AvivaSA , Komatsu , linyit , Performans , üretim , sigorta , Aksigorta , avro , internet , Alışveriş , 2012 , 2013 , genellikle