Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ”Eğer ekonomik hedeflerimizi tutturmak istiyorsak ülke olarak daha fazla enerji yatırımı yapmalıyız” dedi.

Yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Financial Times’ta Peter Marsh ile yaptığı röportajda topluluğun enerji konusundaki hedeflerini anlattı.

Enerjinin Türkiye’nin büyümesinin anahtarlarından biri olduğunu ve kendilerinin bu alanda birçok fırsat gördüklerini ifade eden Sabancı, Türkiye’de büyümeyi destekleyecek iyi bir ortam olduğunu ve 2013 yılı için yüzde 4 büyüme beklediğini kaydetti.

Türkiye’de yeterli enerji altyapısının oluşturulmasının ekonomik hedefler için önemli olduğunu vurgulayan Sabancı, ”Eğer ekonomik hedeflerimizi tutturmak istiyorsak ülke olarak daha fazla enerji yatırımı yapmalıyız. Türkiye’deki enerji tüketimi tüm ekonomik talebe kıyasla yüzde 50 daha fazla arttı” dedi.

Sabancı Topluluğu, elektrik üretimine 2 milyar dolar daha yatıracak

Haberde ayrıca, Sabancı Topluluğu’nun toplam satışlarını gelecek 6 yılda 2’ye katlamak için elektrik üretimine 2 milyar dolar daha yatıracağı belirtildi.

2012 yılı için yaklaşık 15 milyar dolar ciro açıklaması beklenen topluluğun yoğun yatırım programıyla toplam gelirleri içindeki payı geçen yıl yüzde 9 olan enerji payını, 2015’te yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediği de kaydedilen haberde, Sabancı Topluluğu’nun enerjideki yeni yatırım hedeflerine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Doğal taş ihracatçılarının Xiamen fuarı başarılı geçti Doğal taş ihracatçılarının Xiamen fuarı başarılı geçti

"Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden E.ON’un yapacağı 2 milyar dolarlık yatırımla iki grubun toplam harcaması 4 milyar dolara çıkacak. E.ON, Sabancı’yla, Verbund hisselerini alarak iki ay önce ortak oldu. Revize plan çerçevesinde, Sabancı ve E.ON 2020 yılı itibarıyla 5 bin 300 megavat olan hedefini 8 bin 300 megavata çıkardı. 4 milyar dolarlık ek yatırım, Sabancı’nın ortağı ile birlikte geçmişte yaptığı 8,2 milyar dolarlık enerji yatırımlarının üstüne ekleniyor. Yatırımın büyük bölümü doğalgaz, kömür veya hidroelektrik santrallerine harcanacak. Sabancı, Türkiye’nin toplam enerji üretimi kapasitesi içindeki payını yüzde 3’ten gelecek 10 yılda yüzde 10’a yükseltmeyi istiyor. 2012 yılında, Sabancı’nın enerji ortaklığı 1.800 megavat kapasiteye sahipti. Gelecek 2 yılda 11 yeni santral devreye alınacak."



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/sabanci-elektrige-2-milyar-dolar-yatiracak/ekonomi/ekonomidetay/28.01.2013/1661553/default.htm



Etiketler: Türkiye , doğalgaz , Sabancı Holding , Financial Times , Güler Sabancı , dolar , Ten , 2012 , 2013