Türk gıda ihracatçıları Singapur'dan büyüyecek Türk gıda ihracatçıları Singapur'dan büyüyecek
SGK'nın sosyal güvenlik denetmenleri de sigortalılıkla ilgili işlemlerin yanı sıra Maliye'nin alanına giren kontrolleri de yapacak.

Yeni durumda devletin denetim gücü artarken aynı işletmeye iki kere gidilmek zorunda kalınmayacak. Düzenlemeye ilişkin protokolün SGK ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında önümüzdeki günlerde imzalanması planlanıyor. Protokol ile birlikte ek maliyet olmadan kurumun denetim gücünün 5 bin kişi artması ve Maliye'nin de denetim ekibinin güçlenmesi hedefleniyor.

Maliye'nin 5 bin kişilik yoklama memuru kadrosu, günlük hasılat tespiti, yazarkasa yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediği, kayıt yapılması zorunlu defterlerin işyerlerinde bulundurulup bulundurulmadığı, vergi kanunları uyarınca düzenlenmesi gereken belgelerin usulüne göre düzenlenip düzenlenmediği, faturasız mal bulunup bulunmadığı gibi pek çok alanda denetimler yapıyor.

Sosyal güvenlik denetmenleri ise kayıt dışı istihdam ve sahte sigortalılık başta olmak üzere işyerlerinin tescili, ücretlerin gerçek kazanç üzerinden yatırılıp yatırılmadığı ve işverenlerin defterlerinin incelenmesi gibi pek çok denetim yapıyorlar.
 

Maliye ile SGK'nın denetim gücünün birleştirilmesiyle özellikle sosyal güvenlik alanındaki denetimler artacak. 1500 kişilik denetim gücü bir anda 5 bin kişi artarak 6 bin 500 kişiye çıkacak olan SGK, denetimlere ağırlık verecek. Riskli sektörlere yönelik denetimler yapılacak. Özellikle yüzde 40'ı bulan kayıt dışı istihdamın üzerine gidilecek.