Katılım bankası Albaraka Türk’ün ana ortağı Bahreynli Al Baraka’nın CEO’su ve Arap Bankalar Birliği Yöneticisi Adnan Ahmed Yousif, Körfez bölgesinden iki yeni katılım bankasının sıfırdan lisans alarak Türkiye’ye gelmeye hazırlandığını söyledi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Yousif ayrıca, Körfez bölgesinden birkaç bankanın da şube açmak istediğini kaydetti. Yousif, Al Baraka olarak Türkiye’de İslami sigorta şirketi kurmayı düşündüklerini, bu konuda otoritelerle görüşmelerin başladığını belirtti.

Hedef 500 şube açmak
“Körfez bankaları Türkiye’den banka mı satın alacak?” sorusuna ise “Hayır” diye karşılık veren Yousif, bankaların gelmeyi çok istediğini ancak Türk otoritelerin izin vermediğini söyledi. Yousif, “Bu aslında, Türk otoritelerinin kapılarını açmasıyla ilgili bir durum. Yoksa bankalar çok gelmeyi istiyor. Biz de onlara gelmeleri için destek veriyoruz. Ben, Arap Bankalar Birliği Başkanı olduğum zaman da bütün bankaların burada şube açmalarını söylemiştim” dedi.
Türkiye’de bankacılık sektörüne giriş yapma konusunda ilgili otoritelerin bazı kriterlere dikkat ettiğini belirten Yousif, “Otoriteler aslında her vakaya teker teker baktığı için zaman alıyor. Otoriteler aslında şuna bakıyor. Bu kurum iyi mi değil m? Bu kurum hangi ülkeden geliyor? Bu ülkelerle iyi ticari ilişkileri var mı? Bir de kurumun gelecekle ilgili iyi bir durumu var mı yok mu? Onlara bakıyor” dedi.
Yousif, “Albaraka olarak, Türkiye’de her yıl 50 şube açmayı düşünüyoruz. İki yıl içinde 200’e, 10 yıl içinde ise 500 şubeye ulaşacağız. Türkiye’ye 2-3 yıl içinde 100 milyon dolar yatırım yapacağız” dedi.

İslami sigortacı olacak
Albaraka’nın Türkiye’de, bankacılık dışında aracı kurum ve fon kurmak gibi bir girişimi bulunup bulunmadığı sorusuna ise Yousif, “Sigorta şirketi şeklinde bir kurum düşünüyoruz. Tekafül sigortacılığı (İslami sigortacılık) düşünüyoruz” dedi. Yousif, bir soru üzerine, Türkiye’yi, başka ülkelere gitmek için aslında bir istasyon olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Avrasya'nın en büyük fuarı Nisan sonu kapı açıyor Avrasya'nın en büyük fuarı Nisan sonu kapı açıyor

İslami sigorta nedir?
Faizsiz sigortacılıkda denebilir. Orta Asya ve Ortadoğu’da uygulamaları bulunan bu sigortacılığın iki prensip var: Birincisi, şirket mali yatırımlarını katılım bankaları gibi faiz geliri içermeyen yatırım enstrümanlarında değerlendiriyor. İkincisi ise operasyonel kârı müşteriye veriyor. Örneğin, şirket yüzde 5 operasyonel kâr elde ettisiyse ve müşterisi o yıl içinde hiç hasar yapmamışsa priminin yüzde 5’i oranında kâr payı alıyor. Türkiye’de Neova Sigorta islami sigortacılık yapıyor.

Gezi olayları kredi maliyetine yansımadı

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise aktif büyüklükte bu yıl, yüzde 20-22’ler civarında büyümek istediklerini açıkladı. Gezi Parkı olaylarının piyasaları etkisinin sorulması üzerine Yahşi, bu süreç içerisinde finansal sektörde kurlarda bir miktar yukarı gidişin gözlendiğini, mevduat getirilerinde artış olduğunu, ancak bunun kredi artışına yansımadığını söyledi. Yahşi, “Bankalar en fazla yarım puan yansıtma yaptılar ama bunu kredi tarafına yansıtmadılar” dedi.
Al Baraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi de, “Albaraka Türk’ün 200 milyon dolar civarında sukuk ihracı için çalışmalar sürüyor, piyasa koşulları uygun olduğunda çıkacağız” dedi. Yahşi, Albaraka Türk’ün, Eylül sonunda 450 milyon dolarlık murabaha sendikasyonunun daha yüksek bir tutardan yenileneceğini söyledi.
Adnan Yousif de Gezi olayları konusunda, “Türkiye’nin, son olaylardan etkileneceğini düşünmüyorum. İki-üç yıl içinde dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olacak” diye konuştu. Yousif, olaylar nedeniyle Türkiye stratejilerini değiştirip değiştirmedikleri yönündeki bir soruya, “Hayır” karşılığını verdi.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/korfez-den-iki-katilim-bankasi/ekonomi/detay/1725307/default.htm



Etiketler: Türkiye , Arap , Ortadoğu , Asya , Bahreyn , sigorta şirketi , Albaraka Türk , kâr , sigorta , dolar