Konutkredisi.com.tr’nin her ay yapılan binlerce konut kredisi başvurusu, Merkez Bankası ve BDDK verilerini kullanarak derlediği ‘Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’na göre, kadınların en çok konut kredisi talebinde bulunduğu bölge yüzde 18 ile Ege oldu. Erkeklerin konut kredisine başvuru oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 90 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi.

BUTEKOM Tarafından Yürütülen BUTEXCOMP Projesi tamamlandı BUTEKOM Tarafından Yürütülen BUTEXCOMP Projesi tamamlandı

Konutkredisi.com.tr, 2013 ilk çeyrek verilerini içeren ‘Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’nu yayınladı. Buna göre senelik faiz oranları yüzde 8 seviyesine kadar gerileyerek tarihi dip seviyeleri gören konut kredileri ilk çeyrekte yüzde 28 oranında büyüme gösterdi.

Rapora göre Konut kredisi talebinde ağırlığın yüzde 86 ile evli erkeklerde olduğu Türkiye’de, kadınların konut kredisi talebi içinde en yüksek paya sahip oldukları bölgenin yüzde 18 ile Ege Bölgesi olduğu belirlendi

.Erkeklerin konut kredisine başvuru oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 90 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi.

1. İlk çeyrekte konut kredisi faiz oranları yıllık %8 seviyelerine kadar indi Merkez Bankası’nın gevşek para politikaları sonucu bireysel kredi faiz oranları düşme trendini sürdürmüştür. 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık faiz oranı %0,67 seviyelerine kadar inerken 100 bin TL’lik bir konut kredisini aylık 839 TL taksitlerle ödemek mümkün hale geldi

2. Konut kredileri ilk çeyrekte yıllık %28 büyüme gösterdi

Konut kredilerinin yıllık büyüme oranı ilk çeyrekte %28 olarak gerçekleşerek telaffuz edilen %20 beklentisini aşmıştır. Ancak alınan tedbirler sayesinde konut kredileri takibe dönüşüm oranlarındaki düşüş trendi sürmektedir. Konut kredileri hala Türk bankacılık sektörünün en düşük riskli ve gelişmiş ülkelere göre en düşük hacimli bireysel kredi kategorisi durumunda.

3. Kadınların en çok konut kredisi talebinde bulunduğu bölge %18 ile Ege Bölgesi

Konut kredisi talebinde ağırlığın yüzde 86 ile evli erkeklerde olduğu Türkiye’de, kadınların konut kredisi talebi içinde en yüksek paya sahip oldukları bölgenin yüzde 18 ile Ege Bölgesi olduğu belirlendi. Erkeklerin konut kredisine başvuru oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 90 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi.

4. 10 yıl üzeri vadelerde faizlerin düşüşü ile birlikte düşük gelirli hane halkı için kira öder gibi ev sahibi olmanın önü açılıyor.  2.000 TL’nin altında hane geliri olan kişiler gelir dağılımına göre Türkiye nüfusunun yaklaşık %60’ını oluşturmakta. Kredi faizlerindeki düşüşlerle birlikte cazip hale gelen 10 yıl üzeri vadeler sayesinde bu ailelerin ev sahibi olmalarının önü açılmaktadır.

5. Satıcıların belirlediği konut fiyatları hızla artmaya devam ederken talep edilen konut fiyatlarındaki artış bunun gerisinde kalmıştır Satıcıların belirledikleri konut satış fiyatları hızla artarken tüketiciler tarafından talep edilen alış fiyatları geride kalmakta, bu sebeple konut fiyatlarındaki arz-talep makası açılmaktadır.

6. Her 10 yaş artışıyla birlikte talep edilen konut değeri %10 artmaktadır

Konut kredisi ile ev almak isteyen tüketicilerin talep ettikleri konut değeri 50 yaşına kadar her 10 yaş ile birlikte %10 artmaktadır.

7. Kredi yapılandırma talebi payını korudu, talep edilen kredi tutarı yükseldi

Faizlerdeki düşüşün devam etmesi ile birlikte kredi yapılandırma talepleri toplam talep içerisindeki yaklaşık %15’lik payını korurken talep edilen kredi tutarları genel olarak artış trendine girmiştir.

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “2013 yılı başında %0,70-0,80 aralığında seyreden konut kredisi faiz oranları ilk çeyrekte düşüşünü sürdürdü ve Mayıs ayı itibariyle aylık %0,67 seviyelerine geriledi. Özellikle uzun vadelerdeki düşüşler ile birlikte 100 bin TL konut kredisine aylık 839 TL taksit ödeyerek kira öder gibi ev sahibi olmanın yolu açıldı.” dedi

Satıcıların talep ettiği konut fiyatlarının talebe göre daha hızlı arttığını ve arz-talep makasının açıldığına dikkat çeken Onur Tekinturhan, “Konut fiyatları istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu koşullarda tüketiciler faiz oranlarının daha da düşmesini bekleyerek zararlı çıkabilirler. Bu yüzden doğru evi bulduğuna inanan tüketicilerin uygun kredi koşullarını kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/konut-alacaklara-onemli-uyari/ekonomi/detay/1711974/default.htm



Etiketler: Türkiye , Merkez Bankası , BDDK , Güneydoğu , bireysel kredi , konut kredisi , Güneydoğu Anadolu , faiz oranı , Anadolu , 2013