Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Boru Hatları İle Petrol Taşımacılığı Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) önerisi üzerine, doğalgaz satış fiyatlarında 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle aralamaya gitti.

Yeni tarifeye göre konutlarda tüketilen doğalgazın metreküp fiyatına yüzde 14.9 zam yapıldı. Kademe tabir edilen ticarethanelerde tüketilen doğalgazın fiyatları da aynı şekilde yüzde14.9 oranında arttı..Doğalgaz zammı 1 Eylül'den itibaren geçerli olacak.
BOTAŞ'ın ilan ettiği doğal gaz toptan satış fiyatları kapsamında; "Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) ve Kademe 1 tüketicileri için nihai doğalgaz satış fiyatlarına ortalama % 14.90 oranında artış yapılmıştır. Fiyatlar 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle geçerlidir." açıklaması yapıldı.

1 AYDA İKİ BÜYÜK ZAM VATANDAŞ TEPKİLİ 
1 Ağustos’ta da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 13,73 oranında zam yapılmıştı.

Doğalgaz fiyatları dünyada son bir yılda yüzde 50 oranında düşerken, Türkiye'de doğalgazın metreküp fiyatına yüzde 53,8 zam geldi. 

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 14,90 zam yapıldı. Fiyatların 1 Eylül 2019'dan itibaren geçerli olacağı belirtildi. Son bir yılda beş kez zam ve bir kez indirim yapılan doğalgaza gelen toplam zam oranı yüzde 53,8'i buldu. 

BİR KEZ %10 İNDİRİM; BEŞ KEZ ZAM YAPILDI

Doğalgaza henüz 1 ay önce 31 Temmuzda da aynı oranda zam yapılmıştı. Son düzenlemeyle birlikte 1 yılda konutlarda kullanılan doğalgaza gelen zamlar şu şekilde;

1 Ağustos 2018: Yüzde 9 zam

1 Eylül 2018: Yüzde 9 zam

“Yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ortak olmaya davet ediyoruz” “Yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ortak olmaya davet ediyoruz”

1 Ekim 2018: Yüzde 9 zam

31 Temmuz 2019: Yüzde 14,9 zam

31 Ağustos 2019: Yüzde 14,9 zam

VATANDAŞ SEÇİMLERDE HESAP SORMAYA HAZIRLANIYOR

Son 1 yıl içinde doğalgaza 5 kez zam yapılırken, bu zamların hemen hepsi gece yarısı tebliğleri ile duyuruldu. Ancak Vatandaş bu gidişata tepkili, konu hakkında yapılan röpörtajlarda hiç bir detayı unutmadıklarını dile getiren vatandaşlar," bu zamlar piyasayı iyiden iyiye sıkıştırdı, AK Parti'nin iktidara gelmesi sürecinde yaşanan krizden çok daha beter bir ortam oluştu ama ufukta erken seçim görünüyor." diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yüzde 10 indirime karşın doğalgaza yapılan zam sadece 1 yılda yüzde 53,8’i buldu.

BAKAN DÖNMEZ ZAM YOK DEMİŞTİ AMA...

27 Mart 2019 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Hem doğalgazda hem de elektrikte önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak. Vatandaşımıza hayırlı uğurlu olsun" diye konuşmuştu. Ancak yerel seçimler bittikten sonra zam yağmuru başladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırm da 26 Mart tarihinde yaptığı bir konuşmada "İlk yaptığımız hesaplara göre doğalgazda yüzde 10 indirim yapılabilir" değerlendirmesi yapmıştı.

FİYATLAR DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYEDE YÜKSELİYOR

Dünyada ise doğalgaz fiyatları düşme eğilimi gösteriyor. Son bir yılda doğalgazın metreküp fiyatı 4,612 dolardan 2,281 dolara geriledi. Mayıs 2018'den bu yana doğalgaz fiyatlarını gösteren grafik şöyle: