AA muhabirine açıklamada bulunan Koca, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan teslimlerde yüzde 1 olan KDV oranının, yüzde 8’e yükseltildiğini, kümes hayvanlarının perakende teslimlerinde ise yüzde 8 olan KDV oranının aynı kaldığını hatırlattı.

Sektör olarak KDV oranlarındaki toptan-perakende ayrımının ortadan kalkması için 2 yıldır çaba sarf ettiklerini dile getiren Koca, bu kararın tüketiciyi etkilemediğini, üreticileri ilgilendirdiğini vurguladı.

Kırmızı et sektöründe yaşanan kayıt dışılığın önüne geçilmesi için Kasım 2011’de yürürlüğe giren düzenleme kapsamında hem kırmızı hem de beyaz et sektöründe toptan satışta yüzde 1 KDV uygulamasına geçildiğini anımsatan Koca, ”Beyaz et sektörü olarak biz zaten kayıtlıyız. Asıl amaçları kırmızı et sektörünü kayıt içine sokmaktı. Toptan satışta yüzde 1 KDV uygulaması beyaz et sektörünü çok mağdur etti. Kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan satışında yüzde 1 olan KDV oranı, perakende satışta yüzde 8 oluyordu. Bu durum firmaları, yüzde 7’lik KDV’yi devletten mahsup etmek zorunda bırakmıştı” diye konuştu.

"Geçen senenin iadesi bu yıl ödeniyor"

Hitachi Astemo Türkiye’de Mesut Sancaklı dönemi Hitachi Astemo Türkiye’de Mesut Sancaklı dönemi

Toptan satışlardaki KDV oranının yüzde 8’e çıkarılmasıyla toptancıya ve markete yüzde 8 ile ürün satacaklarını ve KDV sorununun aşılacağını dile getiren Koca, böylece üretici firmaların aradaki KDV farkını mahsup etmelerine ilişkin sorunun çözüldüğünü vurguladı.

Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Sektörün devletten ciddi bir KDV alacağı oluşmuştu. Bu düzenlemeyle alacak rakamları sabit kalacak, bundan sonra artmayacak. Yapılacak mahsuplarla alım işlemleri sıfırlanacak. Sektörün yükü bitmeyecek ama yeni sıkıntının oluşması engellenmiş oldu. Firmaların bazısı 3, bazısı 13 ayda bu farkı mahsup edecek. Bu aradaki farkın alınması çok zordu. Yüzde 7 oranındaki KDV farklarının iadesi ancak bir sonraki yıl gerçekleşiyordu. Firmalar geçen seneki KDV iadesi için bu yıl başvuruyor ve işlemlerin tamamlanmasıyla ancak yıl sonunda parasını alabiliyordu. Birçok firma bu nedenle önemli ekonomik sorunlar yaşıyor. KDV farkı nedeniyle devletin, beyaz et sektörüne 2013 Ocak sonu itibariyle yaklaşık 350 milyon liralık iade borcu bulunuyor.” Bu kararın alınması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ulaştıklarını anlatan Koca, süreçte emeği geçenlere teşekkür etti.

"Şeker Piliç’i de etkiledi"

Konuya ilişkin bilgi veren bir Şeker Piliç yetkilisi de, KDV’ye ilişkin bu kararın, şirketin faaliyete geçmesinden sonra olumlu etki edeceğini ifade etti.

KDV oranları arasındaki yüzde 7’lik fark yüzünden her ay 2 milyon lira fonlama yaptıklarını anlatan yetkili, ”Bu durum, Şeker Piliç’in yaşadığı olumsuz süreçte etkili oldu. Üreticiler devletten bu KDV’yi tahsil etmede güçlük yaşıyordu. Bu kararla üreticilerin sorunu çözülmüş oldu” ifadesini kullandı.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/devlet-tavukcuya-350-milyon-lira-borclu/ekonomi/ekonomidetay/26.02.2013/1673681/default.htm



Etiketler: Recep Tayyip Erdoğan , Bakanlar Kurulu , KDV oranı , KDV , Resmi Gazete , Kırmızı et , Şeker Piliç , 2011 , perakende , 2013 , Kalacak