Borç tavanı ABD’nin ne kadar borçlanabileceğini belirleyen sınır. ABD en geç mart ayına kadar 16.4 trilyon dolarlık borç tavanını, yani borçlanma limitini yükseltmezse devlet faturaları ödeyemeyebilecek. Bugüne kadar ABD gibi büyük bir ekonomi temerrüde düşmediği için bu durum gerçekleşirse sonuçlarının ne olacağı bilinmiyor.  
Cumhuriyetçiler bazı kemer sıkma önlemlerini borç tavanını yükseltmek için şart koşarken ABD Başkanı Barack Obama borç tavanı ve kesintilerin ayrı ayrı ele alınmasını istiyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratların bu konuda uzlaşamaması dünya piyasalarını da endişelendiriyor.

‘Platin parayı basalım’
Bu arada ABD’nin en çok okunan haber sitelerinden Huffington Post ilginç bir iddia ortaya attı. Sitenin, ABD hükümetinin borç  sorununu ortadan kaldırmak için 1 trilyon dolarlık tek bir madeni para basabileceği iddiası tartışma başlattı. Huffington Post’un haberine göre, tartışmalı bir kanun sayesinde ABD hükümetinin zorunlu hallerde üzerine istediği bedeli yazabileceği ‘platin’ madeni para basma hakkı var. ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi kanat arasındaki borç tavanı tartışmasını bitirmek için bu yönde “Parayı Basın” adlı bir kampanya da başlatıldı.

İşsizlik rakamları açıklandı İşsizlik rakamları açıklandı

‘Fed’in kasasına girsin’
Sanal ortamda örgütlenen ve imza toplayan hareket, ABD hükümetinin 1 trilyon dolar değerinde tek bir madeni para basıp bu parayı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kasasına koymasını istiyor. Böylece borcun     1 trilyon dolar düşeceği ve tartışmaların biteceği savunuluyor. Ekonomiyi tehdit eden borç tavanı sorununun böylece ortadan kalkabileceğini söyleyenlere karşı bunun yasal olmayacağını ve enflasyonu azdıracağını savunanlar da var.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/abd-1-trilyon-lik-tek-bir-madeni-para-basabilir-/ekonomi/ekonomidetay/08.01.2013/1652616/default.htm