Konya'da öğrencilerin akademik başarısı destekleniyor Konya'da öğrencilerin akademik başarısı destekleniyor
CHP, üniversite öğrencilerinin ekonomik,  kültürel ve siyasal sorunlarının çözümünde hükümetin yetersizliklerinin  araştırılması için önerge verdi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla  TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, AK Parti iktidarında, yeni  okul ve üniversite açılmasının, sadece bina inşa etmek temelli olduğu ileri  sürüldü. Üniversitenin öğrenciler, çalışanlar ve yerleşkesi ile bulunduğu şehre  katkı sağlayan bir bütün olduğu gerçeğinin göz ardı edildiği ifade edildi.
 
AK Parti iktidarından, üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunların  günden güne arttığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
 
”Örgün öğretimde harç bedelleri kalkarken, ikinci öğretimde harç  bedellerinin tahsili devam etmektedir. Bunların dışında üniversite yerleşkelerinde kantin fiyatlarının yüksek olması, beslenmenin kalitesiz olması,  öğrencilerin kırtasiye, fotokopi giderlerini kendileri ödemeleri başlıca  sorunlardır.
 
Üniversitelerin bulundukları şehirlerde, toplumun öğrencilere karşı ön  yargılarının bir türlü kırılamaması ve bu konuda hükümetin ve akademik kurumların  ortak çalışma yürütmemesi de farklı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar barınma 
alanlarının yetersizliği, kira ücretlerinin fazlalığı, ulaşım ücretinin fazlalığı  gibi teknik konular olmakla birlikte, fiziksel ve psikolojik baskıları da  kapsamaktadır. Herhangi bir burs ve kredi imkanı olmayan gençler olduğu da  düşünüldüğünde, bahsi geçen ekonomik etkenli sorunların bir üniversite öğrencisi  için nedenli zor olduğu daha rahat anlaşılabilir.”
 
Öğrencilerinin üniversitelerde siyasi baskılara maruz kaldıkları,  fikirleri ve dünya görüşleri yüzünden ötekileştirildikleri kaydedilen gerekçede,  ”Şiddete karışmadan en demokratik hakları olan eleştiri ve protestolarda dahi  biber gazına maruz kalan üniversite öğrencilerinden ve onların fikirlerinden  korkmak, sadece AKP ileri demokrasisinde mevcuttur” ifadelerine yer verildi.
 
Önergede, ”21. Yüzyılda, AKP iktidarında fikirleri uğruna yargılanan öğrenciler gibi utanç verici uygulamalar ve yüz binlerce üniversite öğrencisinin  ekonomik, yaşamsal, kültürel ve siyasal sorunlarının çözümlerinde hükümetin  yetersizliklerinin araştırılması” amacıyla, Meclis Araştırma açılması talep  edildi.


Kaynak: http://egitim.milliyet.com.tr/universite-ogrencilerinin-sorunlari/egitimdunyasi/haberdetay/18.02.2013/1670369/default.htm



Etiketler: İstanbul , TBMM , CHP , ulaşım , Ak Parti , Parti , sadece