YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Gezi olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üniversite ile şiddet kavramlarının asla bir araya gelemeyeceğini belirten Prof. Dr. Çetinsaya olaylar başladıktan sonra rektörlerle karşılaştıkları sorunları çözmek için görüşmeler yaptıklarını söyledi ve özetle şunları kaydetti:

‘İnceleme başlattık’
“Bazı üniversitelerde yaşanması muhtemel olaylara zamanında müdahale ederek büyümesini önledik. Kampuslarda eğitim-öğretimin aksamaması için çalıştık. Demokratik ve akademik gelenekler içinde herkes fikrini söylemekte özgür. Ama bunun kesinlikle şiddetle yanyana gelmemesi lazım ve hiç kimsenin şiddeti teşvik etmemesi lazım. Şiddet içeren, şiddeti öven talep ve fikirler akademik özgürlük sınırlarıyla bağdaşmaz. Akademisyenler, toplumsal, kültürel, siyasi sorun ve gerilim alanlarına futbol taraftarlığı düzeyinde yaklaşamaz. ‘Haydi çocuklar artı 20 puan’ tarzı söylemleri ve eylemleri asla tasvip etmiyoruz. Bunlar kesinlikle etik değil. Bize bu konularda farklı çevrelerden, farklı dilekçeler geliyor. Eğitim hakkının engellendiği veya suistimal edildiği durumlarda mutlaka inceleme yapıyoruz. Bu konuda yetkili kurullarımızda, eğitim öğretim faaliyetini engelleyici veya akademik gelenekler dışındaki bütün hususları inceliyoruz.”

‘Barış heba edilemez’
Üniversitelerin bu süreçte sağduyulu hareket etmesi gerektiğini ifade eden Çetinsaya, şöyle devam etti: “Normalleşen demokrasisi, büyüyen ekonomisi, artan itibarı ile Türkiye büyük bir fırsat yakalamıştır. Toplumsal barışı tesis etmek adına önemli adımlar atılmıştır. Bu barış süreci ülkemiz için önemli bir fırsattr. Bu fırsatın heba edilmesine razı gelemeyiz. Bu istikrarsızlık ortamı, ülkemiz için tehlike arz ediyor.”

Bursa'da ortaokul öğrencilerinden proje sergisi Bursa'da ortaokul öğrencilerinden proje sergisi


Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/-akademisyenler-taraftar-degildir-/gundem/detay/1726567/default.htm