Bazı İnsanlar ellerinde bulunan fazla yiyecekleri bağışlama duyarlılığına sahiptirler, fakat çoğu zaman kime nasıl vereceğini bilemez. Yeni Zelanda’da bulunan bir grup gönüllü bunun için güzel bir uygulama geliştirmiş; sokak buzdolapları.

Yenizalanda Auckland sokaklarına konulan buzdolaplarına ihtiyaç fazlası yiyecekler bırakılıyor. Dolaplar her zaman açık, bu da insanların herhangi bir saatte yiyecek bırakmalarını sağlarken ihtiyaç sahiplerine diledikleri zaman yiyeceğe erişme imkanı veriyor. Uygulamanın iki amacı var: fazla yiyeceklerin çöpe gitmesini engellemek ve imkanı olmayanların temel gıdalara ulaşmalarını sağlamak.

Kurumsal ve bireysel yapılan bağışlara gıda sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından belirli şartlar konulmuş. Taze meyve ve sebzeler, açılmamış konserveler, kurutulmuş ürünler, sandviçler, bisküviler ve fırın ürünleri kabul edilirken, çiğ balık, et, yumurta, süt gibi ürünler kabul edilmiyor.

Günün 24 saati açık olan buzdolapları, Wellesley St West ve Mayoral Drive’ın köşesinde yer alan yeni Auckland şehir içi Griffiths Bahçelerinde bulunuyor. Sıfır atık blogcusu Amanda Chapman ve bir grup gönüllü tarafından geliştirilen proje Auckland Belediyesi tarafından finanse ediliyor.

Sokak buzdolabı uygulaması daha önce İspanya çevresindeki 9 kasabada başladı. Diğer buzdolapları İngiltere, Belçika, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor.

Karaman Semerkand Dergahında Olaylı Gece Karaman Semerkand Dergahında Olaylı Gece