Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınıp, Genelkurmay Başkanlığı emrine verilen Tümamiral Cihat Yaycı, görevinden istifa etti. İstifa haberinden yaklaşık iki saat sonra ise ajanslar, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB),Tümamiral Yaycı'nın istifasını onayladığı haberini geçti.

Ordudaki kripto FETÖ’cülerin ortaya çıkarılması için “FETÖMETRE” uygulamasını ortaya koyan, Akdeniz’de ‘Mavi Vatan’ haritasını hazırlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın, mevcut görevinden alınarak Genelkurmay Başkanlığı’nın emrine verilmesi tepki ve tartışmalara yol açmıştı. FETÖ’cülerin hedef listesinde yer alan Yaycı ile ilgili yapılan bu değişiklik kamuoyunda “FETÖ’nün istediği oldu” şeklinde yorumlanmaktaydı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın en önemli isimleri arasında yer alan Tüma. Cihat Yaycı, Türkiye'nin deniz kıta sahanlığındaki egemenliğini; "Mavi Vatan" olarak ifade edip, konuya ilişkin kitap ve makaleler yazmıştı. Yunanistan tarafından Ege'de taciz edilen adalarla ilgili çalışmaları bulunan ve Yunan basınının büyük tepkisini çeken Yaycı, FETÖ terör örgütü mensuplarının deşifre edilip yakalanmasına yönelik "Fetömetre"yi de hayata geçiren isim olmuştu.

FETÖ, TSK’dan Tasfiye mi Ediliyor, TSK’da Tasfiye mi Yapıyor?

Tartışma yaratan gece yarısı görevden alma kararıyla ilgili Tümamiral Cihat Yaycı hakkında hazırlanan ilginç bir dosyanın savcılıkta olduğu belirtildi., 6 ay önce Yaycı'dan övgüyle bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu dosyayla görevden almaya ikna edildiği görüşü istihbarat veri analizi yapan çevrelerce gizli görüşmelerde üstü kapalı olarak dile getiriliyor.

Alınan derin bilgilere göre; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında Donanma Komutanlığı’nda yapılan bir ihalede uygun mal teslim edilmemesi nedeniyle kabul edilmeyince devlet millet zarara uğramasın diye kendisinin yayınlattığı ihale şartlarına ilişkin emri gerekçe yapılarak Cihat Yaycı komutanı şikayet ettiler ve bu şikayet gerekçesiyle terfi dönemine iki ay kala soruşturma açıldı.

Haber Merkezimize ulaştırılan Bilgi Notu'nu Aynen Yayınlıyoruz,

Tümamiral Yaycı’nın, savcılığa sevk edildiği dosyanın konusu güdüm telinin muayenesidir.

Düşman gemilerine su altından torpido atan gemilerde, torpidoyu hedefine yönlendiren, onları güdümleyen bir tel var. Torpido ateşlendiğinde o telle hedefe yönlendiriliyor. Bir ucu atış yapılan gemide olan tek kullanımlık tel, torpido hedefini vurduğunda kopuyor. Gölcük Donanma Komutanlığı tarafından 2019 yılında böyle bir tel için 1.5 milyon TL tutarında bir ihale yapılır. İhaleyi kazanan firma sudaki korozyona karşı dayanaklı olması için üzeri özel bir cila (wax) ile kaplı torpido güdüm telini hazırlayarak, muayeneye getirir. Torpidonun ateşlenmesi ve hedefe gidişi sırasında açılması gereken tel, üzerine sürülen cilanın birikmesi sonucu açılmaz. Dolayısıyla güdüm telinin üzerinde cila birikmesi patlayıcının menzile kadar gitmemesine sebep olur. Atış sırasında sıkışan kablo kopar. Muayene komisyonundaki torpido uzmanı bir mühendis yüzbaşı, devletin haksız ödeme yapmaması için kusurlu kablonun teslimine karşı çıkar. Bu arada yüzbaşıya muhalefet şerhini kaldırması için baskı yapıldığı duyumları alınınca konu Deniz Kuvvetleri İstihbarat Başkanı tarafından Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Amiral Cihat Yaycı’ya iletilir. Yaycı da “Muayene komisyonu üyelerine kimse telkin ve baskıda bulunmayacak, bulunanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır. Her şey şartname esaslarına göre kontrol edilecek, kamu zararı oluşmasına da müsaade edilmeyecek, şartname gerekleri yerine getirilmeden ödeme yapılmayacak ne eksiklik varsa veya yoksa bir rapor ve takdim ilgililer tarafından düzenlenip Donanma Komutanı’na, bana ve Kuvvet Komutanı’na arz edilecek, Deniz Kuvvetleri Komutanı direktifine göre işlem yapılacaktır” diye emir verir.

Tümamiral Cihat Yaycı söz konusu raporu Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal’a sunarken el yazısıyla “Komutanım, muayene sürecinde birtakım çelişkili hususlar olmuştur. Wax birikmesi, A kablosunun kopması gibi… Değerlendirmenize arz ederim” şeklinde not düşer. Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal da “Bu seferlik firmaya ödeme yapılsın, sözleşmedeki eksiklikler giderilsin, bir sonraki sözleşmede bu hususlar dikkate alınsın” diye emir verir ve firmaya ödeme yapılır.

İşin bir başka ilginç yönü ise firma sahibinin önceki firmasını FETÖ’cü olarak bilinmesi nedeniyle kapatıp yeni bir isimle firma kurması...

İhaleyi almış ve Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın emriyle parası ödenmiş firma, nasıl oluyorsa muayene süreciyle ilgili şikâyetçi oldu. Firmanın şikâyeti üzerine, MSB Teftiş Kurulu Başkanlığı, ihale süreciyle ilgisi olmayan Cihat Yaycı ve Gölcük’teki Torpido Test İstasyon Komutanlığı’nda görevli üç astsubay ve iki subay hakkında “ihaleye fesat karıştırmaktan” rapor hazırladı, görevden alınmalarını istedi. Bakan Hulusi Akar, raporu imzalayarak Cihat Yaycı hakkında işlem yapılması için Genelkurmay Başkanı’na, diğer iki subay ve üç astsubay hakkında işlem yapılması için de Gölcük Donanma Komutanlığı’na gönderdi. İşin ilginci, Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, subay ve astsubaylar hakkında soruşturma izni vermezken, Genelkurmay Cihat Yaycı hakkındaki dosyayı Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. İddiaya göre, bu dosya ile de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yaycı’nın görev yerini değiştirmesi sağlandı.”

İhaleyi kaybeden müteahhit Milli Savunma Bakanlığı’na müracaat ediyor. Bunu MSB ciddiye alıyor ki hemen teftiş kuruluna gidiliyor ve inceleme başlatılmasını istiyorlar. Teftiş Kurulu Başkanı da Abdullah Gül’ün mezun olduğu Exeter Üniversitesi’nden mezun bilinen bir işadamı..... ( Geçtiğimiz hafta bir televizyon konuşmasında Mehmet Metiner “Milli Savunma Bakanlığı’ndaki Gül’cü unsurlara dikkat”çekmişti.)

TSK’da personel kanununa göre hakkında soruşturma açılanlar, soruşturma sonuçlanana kadar terfi edemezler. Şu anda Cihat Yaycı’nın ağustos ayındaki terfisini engellemek için yapılan operasyona  Milli Savunma Bakanlığı alet edilmiştir yorumları yapılmakta, çünkü MSB teftiş kurulunun verdiği rapor, görevden uzaklaştırılması şeklindedir. Bu raporu kimlerin yazdığının incelenmesi bu olayın arkasındaki kişileri çıkaracaktır.

İhaledeki malları teslim almayan mal muayene komisyonu üyeleri hakkında soruşturma izni isteniyor. Donanma komutanı Ercüment Tatlıoğlu “Burada bir suç yoktur. Bunlar uygun olmayan malları almamışlardır." cevabıyla soruşturma izni vermiyorum” diyor. Elde edilen bilgilere göre ihaleyle hiçbir ilgisi olmayan Cihat Yaycı hakkında hazırlanan müfettiş raporuna dayanarak Genelkurmay Başkanı hiçbir saniye geçirmeden hakkında soruşturma izni veriyor.Teftiş raporundaki gerekçelerden birisi de; “İhalelere milli ve yerli üreticileri sokmadıkları…”. Teftiş raporunda bu ifade yer alıyor. Cumhurbaşkanını böyle ikna ettikleri üzerinde durulmakta.

MİLGEM projesi, Türk mühendisleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yerli ve milli unsurları tarafından yapılmaktadır. Bu Proje de Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’nın koordinesinde yürümektedir.

LİBYA MUTABAKATI'NIN TEORİSYENİ,FETÖMETRE'NİN MUCİDİ

Tümamiral Yaycı ayrıca Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de hapsetmeye çalışan Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs ve İsrail bloğuna karşı, Libya'daki meşru hükümetle Türkiye arasında imzalanan deniz saha anlaşmasının da mimarı olarak gösteriliyordu. Muharip subaylığının yanı sıra hem mühendislik hem de sosyal bilimler disiplinlerinde doçentlik seviyesine varan akademik unvanlara sahip olan Tümamiral Yaycı, aynı zamanda Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşları içinde FETÖ ile mücadelede önemli yere sahip FETÖMETRE’yi geliştirmiştir.

TSK içinde sayıları iyice azalmış olan FETÖ temizliği yapanlarla özel olarak uğraşıyorlar, bazılarını savcılığa şikâyet eden bile var. Hedef alınanların başına elbette Tümamiral Cihat Yaycı’yı ve ekibini koyuyorlar. Sebebi, FETÖMETRE. 78 temel ve 273 alt kriterden oluşan ve kamuoyunda FETÖMETRE uygulaması olarak bilinen kriterlerle Deniz Kuvvetleri’nden bugüne kadar 3 bin 934 personel kamu görevinden çıkarıldı.
251 emekli personelin rütbeleri geri alındı, 449 personel geçici olarak görevden uzaklaştırıldı, 427 personel ise açığa alındı. 992 kişi ise tespit edildiğini anlayarak FETÖ üyesi olduğunu kabul edip itirafçı oldu. İtirafçıların verdiği ifadeler ile 700’ün üzerinde sivil mahrem imam tespit edildi.

FETÖMETRE’nin sonuçlarının sağlıklı olup olmadığını örneklendireyim: Ankesör soruşturmaları kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 bin 780 kişi hakkında adli işlem yapıldı. İşlem yapılan 2 bin 780 kişinin yüzde 94’ü, yani 2 bin 620’si daha önce FETÖMETRE ile tespit edilen ve haklarında işlem yapılan kişilerdi.

FETÖ'NÜN SOSYAL MEDYADAKİ OPERASYON HESAPLARI
İşte bu yüzden FETÖ’cüler Cihat Yaycı’yı ve FETÖMETRE’yi hedef alıyorlar. Tıpkı ankesör hat ve ByLock’un delil niteliğini yok etmek gibi FETÖMETRE’yi itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Bunu da “Patagonya Bahriyesi”, “Gangway”, “HalisTuncNavy”, “Cafer Topkaya”, “Hüseyin Demirtaş”, “Tutuklu General”, “Ersin Demircan”, “The Hançer”, “Wings Of Desire”, “Sürgün Binbaşı”, “DzKK”, “Yb. Ethem Gürbaş”, “Viya Böyle”, “Mareşal Von Manstein” gibi 100’e yakın hesapla yapıyorlar.

TÜMAMİRAL DOÇ.DR. CİHAT YAYCI KİMDİR ?

Tümamiral Cihat YAYCI, 1966 yılında Elazığ’da doğmuştur. 1984 yılında Deniz Lisesi’nden, 1988 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli gemilerinde branş subaylığı, bölüm amirliği ve TCG YAVUZ ile TCG KEMALREİS’de II. Komutanlık görevlerinde bulunmuş, 2005-2006 yıllarında TCG KEMALREİS Komutanı, 2011-2012 yılları arasında 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru olarak görev yapmıştır.

Bu süre zarfında 2000 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 2003 yılında ise Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun olmuş, Donanma Komutanlığı karargâhında Konsept Şube Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında Yönetim Analiz ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Strateji ve Prensipler Şube Müdürlüğü ve müteakiben Strateji ve Andlaşmalar Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

“Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi” Ana Bilim Dalında, Naval Postgraduate School (NPS) California/ABD’de “Fizik Mühendisliği” ile “Elektronik Mühendisliği” dallarında yüksek lisans eğitimi ve İstanbul Üniversitesi’nde “Uluslararası İlişkiler” ana bilim dalındaki doktora eğitimini tamamlamıştır.

30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Tuğamiralliğe terfi eden Tümamiral YAYCI, 2012-2014 yılları arasında Moskova Silahlı Kuvvetler Ataşesi, 2014-2015 yılları arasında Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü, 2015-2016 yılları arasında Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı görevlerini deruhte etmiştir.

29 Temmuz 2016 tarihinde Tümamiralliğe terfiini müteakip, 2016-2017 yılları arasında Dz.K.K.lığı Personel Başkanı görevlerini icra etmiştir. 20 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Dz.K.K.lığı Kurmay Başkanı görevine atanan Tümamiral YAYCI bayan Müşerref YAYCI ile evli olup, bir erkek çocuk babasıdır. İngilizce ve Rusça bilmektedir.

Tümamiral Cihat Yaycı, deniz hukuku cephesindeki fikirleri, eylemleri ve kitapları ile başta Yunanistan ve GKRY olmak üzere Atlantik cepheyi; FETÖMETRE’nin geliştirilmesi ve Deniz Kuvvetlerindeki ciddi çalışmaları sayesinde FETÖ ve kripto FETÖ unsurlarını son derece tedirgin etmiş, bir akademiyen üstsubay olduğu bilgisine ulaşıldı.. 27 Kasım 2019 Türkiye-Libya deniz sınırlandırması anlaşmasının mimarıdır.

109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı" 109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı"