1 Mayıs İşçi Bayramı olarak kutlanıyor. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de gönülden kutlanan bu emek bayramının ülkemizdeki yeri ayrı. Özellikle sembolik hale gelen Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar birkaç senedir yapılamıyordu. Bu sene ise koronavirüs engeliyle karşılaştı.

1 Mayıs İşçi Bayramı. 8 saatlik iş günü için hak arayışıyla başlayan eylemler, 100 yılı aşkın zamandır işçilerin birlik ve mücadele günü olarak dünya çapında kutlanıyor. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), 1 Mayıs’ı kutlamak ve hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Meydanı’nda buluşarak Taksim Anıtı'na çelenk bıraktı. 

CHP Ankara İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Kızılay’da Madenci Anıtı’nın önünde 30 kişilik sınırlı katılım ile pandemiye kurallarına uygun biçimde kutladı. CHP’liler “Yaşasın İşçilerin Birliği Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açtı.

CHP Ankara milletvekilleri Gamze Taşcıer, Murat Emir, Levent Gök’ün yanı sıra CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP Ankara İl yöneticileri kutlamaya katıldı.

Basın açıklamasını Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı yaptı. Akıllı, “Bugün yürekleri nasırlılara karşı elleri nasırlıların ‘biz de varız’ deme günü. Bugün tüm emekçilerin günü. Bugün saraydan bakanların gördüğünün aksine yangın yerine dönmüş ülkemizde insanlarımızın üzerine kara basan gibi çöken bu düzeni durdurmanın günü. Umudun işçi tulumu giydiği ve bizlerin barış ve kardeşlik türküleri söylediği o güzel günleri elbirliği ile getirene dek birlik ve dayanışma içinde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Hikmet Akıllı’nın açıklamasından sonra Madenci Anıtı’na karanfiller bırakıldı.

1 Mayıs İşçinin, Emekçinin Bayramı Kutlu Olsun

Üretenlerin, her türlü değeri ekmeği,emeği, alın terini ürüne dönüştürenlerin bayramı kutlu olsun.1 Mayıs, dünyanın her yerinde işçi sınıfının ve emeği ile geçinenlerin her türlü sömürüye ve üreteni ürettiğine yabancılaştıran kapitalist sisteme karşı birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.

Emperyalist  sistem, emeğin sömürüsünün sürekliliğini sağlamak için işçi sınıfı ve diğer çalışanların  dayanışma ve birlikteliğini engellemek istemektedir.  Çalışanların yüz yıllarca süren, büyük bedeller ödenen mücadelesi  ile elde edilen  ekonomik ve demokratik kazanımlarının korunması bu gün daha da önem kazanmıştır. Çünkü çalışma hayatına ilişkin gündemdeki tasarılar var olan kazanımları da yok etmeye yöneliktir.

Sanal bir sivilleşme ve demokratikleşme söylemiyle, sendikal mevzuata ve çalışma yaşamına ilişkin olarak gündeme getirilmek istenen düzenlemelerle emeğin ekonomik ve demokratik mücadelesi engellenmek istenmektedir. Emek kesimi aleyhine yapılan düzenlemelerin en çarpıcı örneklerinden biri de, Türkiye’nin nüfusu artarken, sendikalı işçi sayısının geometrik ölçüde azalmasıdır. İşverenlerin  ekonomik gücü, sermaye lehine, işçi aleyhine dengeyi daha da bozacak  hukuk zırhı ile tahkim edilmek istenmektedir.

BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Ülkemizde İşçi sınıfı ve emek kesiminin emperyalizme bağımlı sömürü sistemine karşı verdiği mücadele bunun içindir ki; aynı zamanda antiemperyalist bir mücadele olmak zorundadır. Emek kesiminin birlikteliğini bozmak, mücadelesini zayıflatmak için, sınıf dayanışması yerine, etnik ve mezhepsel kimliklerin öne çıkarılması üzerine düşünülmelidir.

1 Mayısta alanlarda ulusal birlik temelinde sınıf dayanışması yerine, alt kimliklerin ve mikro milliyetçi tavırların öne  çıkarılmaya çalışılması, sömürülenlerin güçsüz düşmesine yol açmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

Bizler, işçi sınıfının ve çalışanların birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlarken, her zaman emeğin ve ekmeği alnının teriyle kazananların safında olduğunumuzu tüm Türkiye halklarına saygı ile duyurmayı bir vefa borcu saymaktayız. (İstanbul Barosu Basın Açıklaması)

SENDİKALI İŞÇİ SAYISI 
TÜRK-İŞ ......... 1.131.749
HAK-İŞ ................... 711.295
DİSK ................. 193.866
TÜM-İŞ ........................ 1.647
ÜLKEM-İŞ ............. 4.127
ANADOLU-İŞ .............. 1.028
BAĞIMSIZ .......... 25.764
TOPLAM ............. 2.069.476
TOPLAM İŞÇİ 14.071.096
SENDİKALI İŞÇİ
ORANI ...............Yüzde 14.40

                                      SAYGI, MİNNET VE ŞÜKRAN EMEKTEN EKMEK ÇIKARANLARA

Rapordan özet bulgular şöyle:

  • Salgın işsizliği artırmaya devam ediyor.
  • Kadın işsizliği salgında yüksek seyrediyor.
  • Dar ve geniş işsizlik arasındaki makas açılıyor.
  • İşgücüne katılma oranı düşüyor.

Rapora PDF formatında ulaşmak için: https://wp.me/pbeW9X-1r3

afiş

KAYNAK,DİSK

Fahrettin Engin Erdoğan tarafından 1 Mayıs 2021 için hazırlanan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) afişi.