Dışişleri Bakanlığı'nca 'Uluslararası Holokost Anma Günü' nedeniyle yayımlanan mesajda, "Türkiye, antisemitizme, yabancı düşmanlığına, ırkçılığa, İslam karşıtlığına ve her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı sergilediği tavizsiz tutumunu sürdürmekte ve nefret temelli söylem ve suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğine katkı sağlamaktadır" denildi.

Bakanlık, Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu kararla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Kasım 2005'te kabul ettiği '27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü' nedeniyle açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Uluslararası Holokost Anma Günü vesileyle, Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından sistematik bir şekilde katledilen, Yahudiler, Romanlar, engelliler ile hedef alınan azınlık ve gruplara mensup milyonlarca insanı saygıyla anıyoruz. Tarih boyunca dünyanın farklı bölgelerinde zulüm görmüş Yahudiler dahil milyonlarca insanın sığındığı huzurlu bir liman olan Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye, II. Dünya Savaşı sırasında da Nazi mezaliminden kaçan çok sayıda Museviye kucak açmıştır. Bu dönemde, çok sayıda Yahudi temerküz kamplarına gönderilmekten Türk Hükümetinin kararlılığı ve Türk diplomatlarının insanüstü çabaları sayesinde kurtulmuştur. Mağdurlara yardım eli uzatan diplomatlarımızın hatıralarını da bu vesileyle yad ediyoruz" denildi. 

Holokost kurbanlarının, bu yıl artan Koronavirüs vakaları nedeniyle çevrim içi düzenlenecek törenle anılacağı belirtilerek, "Türkiye, antisemitizme, yabancı düşmanlığına, ırkçılığa, İslam karşıtlığına ve her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı sergilediği tavizsiz tutumunu sürdürmekte ve nefret temelli söylem ve suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğine katkı sağlamaktadır" denildi. 

Holokost kurbanları bu yıl, artan koronavirüs vakaları nedeniyle çevrimiçi düzenlenecek bir törenle anılacaktır.

Türkiye, antisemitizme, yabancı düşmanlığına, ırkçılığa, İslam karşıtlığına ve her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı sergilediği tavizsiz tutumunu sürdürmekte ve nefret temelli söylem ve suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğine katkı sağlamaktadır’’ ifadelerine yer verildi.

HOLOKOST NEDİR,NEDEN ANILIYOR?

Holokost (Yunanca: ὁλόκαυστος, romanize: holókaustos), Yahudi Soykırımı veya HaŞoah (İbranice: השואה‎, lit. "felaket"), Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde, Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin—kaynaklara göre ölü sayısı değişir—sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırım.

Tarihin bitmeyen hesaplaşması - İndigo Dergisi

Tarihçi Uffe Østergaard'ın The Jutland Historian'daki " Holokost, soykırım, soykırım ve Avrupa değerleri" makalesine göre, Holokost kelimesinin kendisi Eski Ahit'in Yunanca versiyonundan gelmektedir. Bu bağlamda, Holokost doğrudan tercüme edilen anlamına gelir: Kurbanlık sununun tamamen ateş tarafından yutulduğu bir sunakta Yaratıcıya verilen yakmalık sunu. Daha sonra, kelime daha genel olarak yaşamın tamamen yok edilmesini ifade etmek için kullanıldı,1978'de Nazi Almanyası'nın Yahudileri ve diğer grupları yok etmesini konu alan "Holocaust" adlı bir Amerikan televizyon dizisinin gösterilmesinden sonra, terim kamuoyunda yaygınlaştı. Bugün, Holokost terimi, tarihçiler tarafından , NSDAP lideri Adolf Hitler'in, 30 Ocak 1933'ten sonraki döneme atıfta bulunmak için uluslararası olarak kullanılmaktadır. 
Holokost, özellikle 1933-1945 yıllarında Yahudilere karşı işlenen sistematik soykırım için en yaygın kullanılan terimdir. Holokost, NSDAP önderliğinde Alman devleti tarafından gerçekleştirildi. Bu dönemde .Irksal, politik, ideolojik ve davranışsal nedenlerle hedef alınan yaklaşık altı milyon Yahudi ve yaklaşık diğer dezavantajlı olarak kayda giren 5 milyon civarında kişi  öldürüldü. Ölenlerin bir milyondan fazlası çocuktu.Bunlardan 4 milyonu, zorunlu çalışma kampları veya imha kampları olan sözde toplama kamplarında (toplama kampları olarak da adlandırılır) öldü. Kamplar kısmen Almanya'da, kısmen de II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın işgal ettiği bölgelerde bulunuyordu. Başta Romanlar, engelliler, eşcinseller ve Yehova'nın Şahitleri olmak üzere nüfusun diğer kesimlerinden kişiler de kamplarda gözaltına alındı ​​ve krematoryum ve gaz odalarında yakılarak öldürüldü.

Holokost (Yahudi Soykırımı) | Tarihi Olaylar

27 Ocak 1945 sabahı Auschwitz-Birkenau kamplarında hala yaklaşık 7.000 tutuklu bulunuyordu. Auschwitz'e sürülen bir milyondan fazla insan orada telef oldu. Altı milyon Yahudi'nin ölüm kamplarında yok edildiği tahmin ediliyor.

109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı" 109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı"

NAZİLER KİMLERDİR?
NSDAP üyeleri Nasyonal Sosyalistler veya Naziler olarak adlandırıldı. 1920'lerde hem Avrupa'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan derin ekonomik krizin ardından, birçok Avrupalı ​​1930'larda fazlasıyla milliyetçi oldu. Almanya'da da oldu. NSDAP'nin öncüsü 1919'da kurulan Deutsche Arbeiterpartei (DAP) idi. Parti 1920'de adını değiştirdi ve programında Versailles Antlaşması'yla (Almanya'nın ortaya çıktığı I. büyük kaybedenlerden biri olarak) ve tüm Almanların tek bir Büyük Almanya'da birleşmesini hedef olarak belirledi. Program, tüm Yahudilerin bu yeni insan topluluğundan dışlanması gerektiğini içeriyordu.

Auschwitz | Holokost Ansiklopedisi

Çevrimiçi ansiklopedi Den Store Danske'ye göre,partinin ideolojisi kısaca güçlü bir anti-komünist, anti-Semitik (yani Yahudi karşıtı), ırkçı, milliyetçi, emperyalist ve militarist olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda DNSAP, açık tenli, açık saç ve açık renk göz rengine sahip Alman orta sınıf vatandaşları için sosyal iyileştirmeler ve yaşam standartlarını yükseltme sözü verdi. O zamanlar yaygın bir teoriye göre, bu tür vatandaşlar yerli Alman nüfusunun torunlarıydı ve Aryanlar adı verilen özel bir insan ırkına ait oldukları düşünülüyordu. Parti çalıştı i.a. çalışmalarını sağlamak, sağlık sistemini iyileştirmek ve geleneksel çekirdek aileyi desteklemek. Bu, NDSAP'ın 1920 tarihli parti programında belirtilmiştir.Bu siyasi dönüm noktalarının birleşimi, Alman nüfusunun geniş kesimlerinde yankı uyandırdı.

Franz Hoessler, the Commander of the women's camp at Auschwitz-Birkenau |  Scrapbookpages Blog

NAZİLER NASIL İKTİDAR OLDULAR?
1921'de Alman-Avusturyalı politikacı Adolf Hitler, karizmatik liderliği altında bir kitle hareketine dönüşen NSDAP'ın lideri oldu. 1932'deki Alman parlamento seçimlerinde NSDAP, oyların %37,2'sini alarak en büyük parti seçildi. Birkaç ay içinde parti ülkedeki siyasi gücün kontrolünü tamamen ele geçirdi ve Hitler Şansölye olarak atandı. Liderliği altında, Almanya'nın demokrasisi, tek partili bir devlette acımasız bir diktatörlük ile değiştirildi. Diğer şeylerin yanı sıra sansür uygulandı, sendikalar kaldırıldı ve ücretler donduruldu. Propagandanın yayılması korku ve güvensizliği artırdıtoplumdaki, giderek daha fazla taciz ve ayrımcılığa uğrayan ve daha sonra komşuları tarafından polise veya onları toplama kamplarında alıkoyan diğer yetkililere rapor edilen belirli gruplara. Toplumdaki bazı kurumlar bu politikayı büyük ölçüde destekledi; buna yönetim, eğitim sistemi, kilise, yargı, sanayi ve ticaret dahildir. 

TARİH'DEN DERS ALMAK LAZIM. 'HOLOKOST' - Volkan Meral - Havadis Haber

NAZİLER NEDEN ÇOK SAYIDA İNSANI YOK ETMEK İSTEDİLER?
Soykırım olarak adlandırılan bu felaketintemelinde İngiliz biyolog Charles Darwin'in evrim teorisi, 19. yüzyılın sonundan itibaren, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, insanlığın daha yüksek ve daha düşük gelişme aşamalarında farklı ırklardan oluştuğuna dair bir dizi sözde bilimsel teori geliştirildi. " Antropoloji ve sosyal teoride biyolojik determinizm ve sosyal determinizm " makalesi ırkların nasıl sürekli bir hakimiyet ve hayatta kalma mücadelesi içinde olduklarını açıklar. Teoriye göre, bu mücadele hem milletler arasında hem de tek tek ülkelerin nüfusları içinde gerçekleşti. Diğer şeylerin yanı sıra, Naziler ideolojilerini ve politikalarını formüle ederken bu teorilerden yararlandılar. Böylece Almanların (Alman halkının eski adı), daha az gelişmiş olduğuna inandıkları daha az açık tenli insanlara kıyasla en gelişmiş insan ırklarına ait olduklarını iddia ettiler. Bu nedenle, Almanların sözde aşağı ırklar üzerinde egemenlik kurma konusunda doğal bir hakları olduğuna inanıyorlardı.

Eski Nazi Alman toplama ve imha kampı Auschwitz'in bulunduğu yer, 27 Ocak 2020'de Polonya'nın Oswiecim kentinde kampın kurtarılmasının 75. yıldönümü ve Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde düzenlenen bir tören sırasında görüntülendi. REUTERS/Kacper Pempel

Adolf Hitler'in 1925 tarihli "Kavgam" adlı kitabı, Nazilerin ırk meselesine bakışı üzerinde özellikle büyük bir etkiye sahipti, "İkinci Dünya Savaşı, Cilt 2"den  anlaşılıyor. Kitapta, Cermen ırkının diğerlerine karşı mücadelesinde, Aryan kanının mümkün olduğunca saf tutulmasının çok önemli olduğunu savundu. Özellikle Yahudileri, Romanları ve engellileri, ırkın saflığına biyolojik bir tehdit oluşturan insan altı varlıklar olarak tanımladı. Bu, özellikle nüfusun bu kesimlerinin (engelli olmayan) Aryanlardan çocukları varsa doğruydu ve Hitler, bu ırkların üyelerinin kısırlaştırılması, tabi tutulması ve nihayetinde yok edilmesi gerektiğini savundu. Örneğin Naziler, Rusların ve Polonyalıların Almanlara tabi olması ve köle olarak çalışması gerektiğine inanıyordu.

Milyonlarca İnsanın İşkencelerle Öldürüldüğü Auschwitz Hakkında 19 Dehşet  Verici Bilgi

Hitler ve Naziler, diğer şeylerin yanı sıra, Yahudilerin suçlanacağını da iddia ettiler. Almanya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisi ve ülkenin mevcut ekonomik sorunları. Ancak Naziler ayrıca, Nazi ideolojisini ve siyasetini çeşitli şekillerde eleştiren Yehova'nın Şahitleri, Komünistler, Sosyalistler ve entelektüeller de dahil olmak üzere, nüfusun diğer kesimlerini Germen halkının gelecekteki üstünlüğüne yönelik tehditler olarak tasvir etti. Eşcinseller, yozlaşmış, ahlaksız ve toplumu bozan olarak tasvir edildi.

19 Fotoğraf ile İnsanlık Tarihinin Yüz Karası: Auschwitz

Avrupa Konseyi, Holokost'u Anma ve İnsanlığa Karşı Suçları Önleme Günü'nün tanıtılmasının ardındaki hareketle oluşan kararı üye ülkelerin eğitim bakanları Ekim 2002'de aldı. Almanya ve Fransa Auschwitz'in özgürleştirildiği 27 Ocak'ı seçmişken, Holokost Günü diğer ülkelerde tarihsel deneyime göre değişiklik gösteriyor.

6 Nisan 2021: Ziyaretçiler, Kudüs'teki Holokost'u anma gününün kutlandığı törenlerin arifesinde, Holokost'u anma merkezi Yad Vashem'deki İsimler Salonundan yürüyor.