Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa’nın Lyon kenti yakınlarında, Ermeni ve Türk toplumu arasında yaşanan çatışmaların ardından, ülkedeki Ülkü Ocakları’nı kapatacaklarını açıkladı.

Akbelen Ormanları Kamulaştırma Kararı İptal Edildi Akbelen Ormanları Kamulaştırma Kararı İptal Edildi

Darmanin, Fransız Ulusal Meclisi Anayasa Komisyonu’na yaptığı açıklamada, Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısına, Ülkü Ocakları’nın kapanmasını öngören kararı sunacaklarını bildirdi.

Lyon yakınlarındaki Decines-Charpieu kentinde, Ermeni ve Türk toplulukları arasında yaşanan çatışmaların ardından, Lyon yakınlarındaki Ermeni Anma Merkezi önündeki soykırım anıtı üzerine “RTE” ve “Loups Gris- (Bozkurtlar)” yazıları yazılmıştı.

Fransa Türk Federasyonu Başkanı Orhan İlhan; bu açıklamanın kapsamı hakkında bilgileri olmadığını belirtti. Son zamanlarda Fransa’da Türkiye konusunda üç ayrı konuda gerginlik yaşandığına dikkat çeken İlhan, “İslami terör tartışmaları var. Tayyip Erdoğan üzerinden bir Türkiye karşıtlığı yürütülüyor. Bir de Dağlık Karabağ’daki çatışmalar nedeniyle Türkiye karşıtı bir kampanya var. Ermeni lobisinin de Fransa’da ne kadar güçlü olduğunu biliyorsunuz. Şu anda ellerinden gelse tüm Türk derneklerini kapatacaklar” dedi.

Fransa Türk Federasyonu’nun, Fransa’da örgütlü bir dernek olduğunu ve iki topluluk arasında kavga çıkan şehirlerde de örgütlü olmadıklarını belirten Orhan İlhan, “Son olarak Lyon yakınlarındaki anıtın üzerine RTE ve Loups Gris yazmışlar. Sanırım oradaki çatışmalar sırasında bir Türk’ün ağır yaralanması nedeniyle yaşanan bir infial var. Dün akşam Ermeni dernekleri hükümetten adım atmasını isteyeceklerini açıkladı. Bu sabah da hükümet bu adımı attı” dedi.

İlhan, “Kararın henüz kimi ve neyi kapsadığını bilmiyoruz. Ama biz Bozkurtlar’ın temsilcisi değiliz. Bugün böyle bir örgütlenme yok ve Bozkurt işareti artık herkesin yaptığı bir sembol oldu. Her görüşten insan bunu yapıyor” dedi.

Fransa’da son zamanlarda iki toplum arasında yaşanan gerginlikle ilgili olarak sürekli biçimde üyelerini uyardıklarını “sükunete ve sabırlı davranmaya” çağırdıklarını vurgulayan İlhan, “Biz her zaman Türk toplumundan, Cumhuriyet değerlerine ve toplum kurallarına saygılı olmalarını istiyoruz. Bir şikayetleri olduğunda hukuki yolları kullanmalarını, yasalar içinde hareket etmelerini söylüyoruz. Zaten dernek olarak sokak eylemleri vs gibi bir yöntemimiz yok bizim” diye konuştu.

Communiqué de Presse. de la Fédération Turque de France

(ENGLISH NEWS)

France is to ban a Turkish ultra-nationalist group known as the Grey Wolves, the interior minister said Monday, after a memorial to victims of the Armenian Genocide (!) was defaced at the weekend.

The dissolution of the Grey Wolves will be put to the French cabinet on Wednesday, Gérald Darmanin told a parliamentary committee.

"To put it mildly, we are talking about a particularly aggressive group," he said.

His announcement came after a memorial centre outside Lyon to the mass killings of Armenians in the Ottoman Empire, regarded as genocide by Armenia and France, was defaced with pro-Turkish slogans including "Grey Wolves" and "RTE" in reference to Turkish President Recep Tayyip Erdogan.

The incident in the town of Décines-Charpieu came against a background of intense communal tensions in France between its Armenian minority and the Turkish community over the conflict in Nagorno-Karabakh.

Turkey has strongly backed ally Azerbaijan in the conflict over the region that is part of Azerbaijan but controlled by Armenian separatists since a 1990s war as the Soviet Union broke up. 

Four people were wounded outside Lyon last Wednesday in clashes between suspected Turkish nationalists and Armenians protesting against Azerbaijan's military offensive.

In Turkey, the Grey Wolves are closely linked to the Nationalist Movement Party (MHP) of Devlet Bahceli that had a political alliance with Erdogan's Justice and Development Party (AKPARTİ).