Avrupa Konseyi’nde Rusya'nın üyeliğinin askıya alınması oylamasında Türkiye'nin çekimser kaldığı ortaya çıktı. Batı ülkelerinin Ukrayna'da yaşananlar karşısında 'Nasihat veriyorlar' diye eleştirirken Türkiye'nin bu oylamada çekimser kalması şaşkınlığa neden oldu.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, “İtalya’nın başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya Federasyonu’nu üyelikten çıkarma kararı aldı” dedi. Maio “İtalya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uluslararası hukukun ciddi bir ihlalini oluşturan kabul edilemez askeri saldırganlığı ışığında bunu gerekli bir önlem olarak görüyor” dedi.

Bugün kabul edilen karar, Rusya Federasyonu'nun Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere ilgili Avrupa Konseyi sözleşmelerine taraf olduğu anlamına geliyor.

Rusya Federasyonu açısından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne seçilen yargıç da Mahkeme üyesi olmaya devam ediyor ve Rusya Federasyonu'na karşı yapılan başvurular Mahkeme tarafından incelenerek karara varmaya devam edecek. Askıya alma son bir önlem değil, iletişim kanallarını açık bırakarak geçici bir önlem olarak işleyişe dahil ediliyor..

Oylamada 47 Avrupa Konseyi üyesinden 42’si, Rusya’nın üyeliğinin askıya olunması yönünde olumlu oy verdi. Rusya ve Ermenistan’ın aleyhte oy kullandığı, Sırbistan ve Azerbaycan’ın da oylamaya katılmadığı öğrenildi.

Rusya seçimleri, Ukrayna savaşının referandumu oldu Rusya seçimleri, Ukrayna savaşının referandumu oldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün gece katıldığı yayında Türkiye'nin tutumuyla ilgili olarak şunları söylemişti: 'Tüm platformlarda biz kendi açıklamalarımızı da yapıyoruz. Ve bu örgütlerin aldığı kararlarda da… Değişik kararlar alındı. Tabii bazılarında çekimser kaldık. İşin doğrusu, diyalogun kopmasını istemiyoruz, Strazburg’ta alınan kararda Türkiye çekimser oy kullandı. Ne olursa olsun, biz her şartta biz diyalogtan yanayız.' demişti.

Türk Dış Politikası'nın mantıklı ve rasyonalist tutumu ile ilgili şüphelerin ortadan kalması için orta ve uzun vadeli sürecin izlenmesi gerektiği ifade edildi.