Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko, verilere göre Rusya'nın saldırısından 57 Ukraynalının öldüğünü ve 169 kişinin yaralandığını söyledi.Son durum Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın web sitesinde yayınlandı.

Operasyonel verilere göre, Rusya'nın saldırısı sonucunda 57 Ukraynalı öldürüldü. 169 kişi daha yaralandı." ifadesi yer aldı.

Doktorların sürekli görevde olduğunu ve sadece cerrahi profilin değil, travmatologların, resüsitatörlerin de görev yaptığını kaydetti. Hepsi işyerlerinde: hastanelerde ve Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tıp Bilimleri Akademisi'ne bağlı kurumlarda teyakkuz halinde. Bazı özel kliniklerin hazır olduğuna dair sinyaller var. Sürekli koordine ediyoruz, yardıma ihtiyacı olan herkesin alması için birbirimize yardım ediyoruz." dedi.

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko "Bugün, 24 Şubat'ta Ukrayna'da endişe verici bir gün olduğunu hatırlayın. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya karşı yeni bir saldırganlık dalgasının başladığını duyurdu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'na göre, saat 5'te Rus askerleri.m, Rusya ve Belarus ile birlikte Ukrayna'nın devlet sınırına saldırdı. Silahlı Kuvvetler, muhafızlar, sınır muhafızları, kurtarıcılar, diğer kolluk kuvvetlerinin askerleri savunmayı kahramanca tutuyor. Tüm ulus yavaş yavaş direnişe katılıyor." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırı sonrası ilk açıklamasında "Farklı hareket etmekten başka çaremiz yoktu" diyerek, "Parçası olduğumuz dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın resmi sayfasında Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un temyiz başvurusu yayınlandı. Oleksiy Reznikov özellikle, Ukrayna'nın 16 saatten fazla bir süredir Rus işgalcileri püskürttüğünü kaydetti. Kremlin'in havadan saldırı da dahil olmak üzere yeni bir saldırı dalgası hazırladığını ve Ukrayna Ordusu'nun bunu karşılamaya hazır olduğunu kaydetti. An itibarıyle 139 Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

Ulke genelinde sıkıyönetim kuralları gündemde; bir dizi şehirde sokağa çıkma yasağı getirildi. Ukrayna'nın tüm bölgelerinde, Bölgesel Devlet İdaresi temelinde askeri yönetimler oluşturulmaya başlandı.

Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'da yaşayan vatandaşları için numara ve mail adresi paylaştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ukrayna'da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz.

e-posta: [email protected]

TEL: +90 538 095 88 31

THY TÜM UÇAK SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna, Moldova, Belarus ve Rusya'nın Rostov kentine düzenlenecek seferleri iptal etti.

THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "2 Mart (dahil) tarihine kadar Rostov-na-Donu çıkışlı/varışlı uçuşlar, 26 Şubat'a (dahil) kadar Belarus çıkışlı/varışlı seferler ile 4 Mart'a (dahil) kadar Moldova çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir." denildi.

Açıklamada, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle 25-26 Şubat tarihli Ukrayna çıkışlı ve varışlı uçuşların da iptal edildiği bildirildi. Yolcuların değişiklik ve iade işlemlerini, biletin satın alındığı acente üzerinden, THY web sitesinden veya 08503330849 numaralı çağrı merkezinden yapabilecekleri belirtildi.

LİMAN ŞEHRİ "MARİUPOL AĞIR ATEŞ ALTINDA"

Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın liman şehri Mariupol’un ağır ateş altında olduğunu ve yüzlerce patlamanın meydana geldiği bildirildi.

RUS BİRLİKLERİ KIRIM ÜZERİNDEN HERSON'A GİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi" denildi.

PENTAGON: RUSLAR 160'TAN FAZLA FÜZE FIRLATTI
ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.
Yetkili, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın Ukrayna’ya önceki geceden beri farklı menzil ve kalibrelerde 160’tan fazla füze fırlattığını açıkladı.

"KİEV'E DAHA DA YAKLAŞTIKLARINA İNANIYORUZ"

Yetkili, daha önce bu sayıyı 100’den fazla olarak açıkladıklarını ancak hem Rusya’nın gün içinde füze fırlatmaya devam ettiğini hem de ellerindeki bilgileri güncellediklerini ve 160 sayısına ulaştıklarını belirtti.
Kuzeyden Ukrayna’ya giren Rus güçlerinin ne ölçüde hızlı ilerlediğini bilmediklerini belirten yetkili, “Ama Kiev’e daha da yaklaştıklarına inanıyoruz.” dedi.
Yetkili, Rusların Ukrayna'nın başkenti Kiev’e ne kadar sürede ulaşabileceğine ilişkin soruları da yanıtlamadı.

UKRAYNA: HOSTOMEL HAVAALANI'NI GERİ ALDIK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanı'nı Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.
Arestoviç, yaptığı açıklamada, havaalanının artık kendi kontrollerinde olduğunu, Rus çıkarma kuvvetlerinin yok edildiğini duyurdu.

UKRAYNA'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna, başkent Kiev de dahil olmak üzere bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulayacağını duyurdu.

Saat 22:00'den itibaren sokağa çıkma yasağı Ukrayna Stratejik İletişim Merkezi yaptığı açıklamada, Çerkasi, Dnipro ve Mykolaiv'de sabah 6'ya kadar uygulanacağını söyledi.

Sokağa çıkma yasağı süresince toplu ulaşımın çalışmayacağını ancak metro istasyonlarının barınak olarak kullanılmak üzere açılacağını sözlerine ekledi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: BUGÜNKÜ HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Rusya Savunma Bakanlığı, "Bugünkü tüm hedeflerimize ulaştık" ifadelerini kullandı.Ama Rus Birlikleri bir dizi operasyon için tetikte

PUTİN'DEN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Farklı hareket etmekten başka çaremiz yoktu" dedi. Putin, "Parçası olduğumuz dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 
Vladimir Putin, "Güvenlik garantileri konusunda milimetre ilerleyemedik. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ve yaptırımlara hazırlandık" diye konuştu. 

G7 LİDERLERİNDEN RUSYA’YA KINAMA

G7 liderleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Avrupa kıtasına savaşı yeniden getirerek, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdığını" belirtti.

BELARUS'TAN 4 FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Belarus bölgesinden ülkesine 4 balistik füze ateşlendiğini duyurdu. Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Belarus bölgesinden Ukrayna'nın güneybatısı yönüne 4 balistik füze ateşlendiğini belirtti.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: DİYALOĞA DAİMA HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD ve Nato ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdik. Diyaloğa daima hazırız. Hala uluslararası hukuk ve uluslararası sorumluluklarla dönme ihtimalinin olduğunu umuyoruz " açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 74 yer üstü askeri altyapı unsurunu imha ettiğini duyurdu. 

TOP MERMİSİ MAİUPOL'DE YERLEŞİM YERİNE DÜŞTÜ

Ukraynalı yetkililer ise Mariupol'de top mermisinin yerleşim yerine düştüğünü ve kayıpların araştırıldığını bildirdi. 

ŞİMDİYE KADAR 203'TEN FAZLA SALDIRI DÜZENLEDİ

Ukraynalı yetkililer şimdiye kadar Rusya'nın 203 saldırı düzenlediğini açıkladı.Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusundaki çatışmalarda bazı Rus askerlerini esir aldığını açıkladı. 

KİEV'E GİRMEYE ÇALIŞAN 3 RUS HELİKOPTERİ VURULDU

Bunun yanı sıra, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel askeri havalimanına saldıran 3 Rus helikopterini vurduğunu duyurdu. Sınır yetkilileri Rus askerlerinin Belarus sınırındaki Zhytomyr bölgesinden Kiev'e girmeye çalıştığını ve Rusya'nın Grad roketatar sistemleri kullandığını açıkladı. 

FSB: UKRAYNA SINIR MUHAFIZLARI, SINIRI TERK ETTİ

Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna sınır muhafızlarının sınırı terk ettiğini duyurdu. Ukrayna sınır yetkilileri, Rus askerlerinin Kiev'e girmeyi denediğini ve Rusya'nın Grad roket sistemi kullandığını söyledi. 

UKRAYNA UÇAĞI DÜŞTÜ: 5 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Acil Durum Servisi, Ukrayna askeri uçağının düştüğü ve 5 kişinin öldüğünü açıkladı. 

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA: İŞGAL SÖZCÜĞÜ KABUL EDİLEMEZ

Kremlin'den yapılan açıklamada, Ukrayna'nın işgali hakkında kimsenin konuşmadığı ve bu sözcüğün kabul edilemez olduğu belirtildi. Ayrıca, "Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek. Rusya'yı, demir bir perdenin arkasına kapatmak imkansız. Rusya'nın Ukrayna operasyonu hedeflerine ulaşmalı. Putin'in isteği belli. Ukrayna'nın silahsızlanmasını istiyoruz" denildi.  

KİEV: RUSYA 2. KEZ FÜZE SALDIRISI YAPIYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu. Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı Rusya'nın 2. kez füze saldırısı yaptığını açıkladı. Ukrayna sınır yetkilileri de Rus helikopterlerinin, Kiev yakınındaki askeri havalimanı Gostomel'e saldırdırdığı duyurdu. 

Uçuş izleme sitesi FlightRadar24'ten alınan ekran görüntüsü Ukrayna çevresinde yön değiştiren uçakları gösteriyor. Türkiye hava sahasındaki yoğunluk dikkat çekiyor.

Uçuş izleme sitesi FlightRadar24'ten alınan ekran görüntüsü Ukrayna çevresinde yön değiştiren uçakları gösteriyor. Türkiye hava sahasındaki yoğunluk dikkat çekiyor.

ODESSA'DA EN AZ 18 KİŞİ ÖLDÜ

Ukraynalı yetkililer, Odessa'daki füze saldırısında en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

TASS: İKİ RUS SİVİL KARGO GEMİSİ FÜZEYLE VURULDU

Rus Tass Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Azak denizinde iki Rus sivil kargo gemisi Ukrayna tarafından füzeyle vuruldu.Vurulan gemilerde ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

BROVARY'DE EN AZ 6 KİŞİ ÖLDÜ

Kiev'in yakınındaki Brovary şehrinin belediye başkanı, kentte ez az 6 kişinin öldüğünü açıkladı.

50 RUS ASKERİ, 40 UKRAYNALI ÖLDÜ

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 Rus uçağının ve 4 tankın imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı çatışmalarda, ülke genelinde 40'tan fazla insanın öldüğünü duyurdu.
Zelenski'nin danışmanı olan Oleksii Arestovich, ayrıca onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak, kayıpların sivil ya da asker olup olmadığını belirtmedi.
Rusya ise hava ve zırhlı araçlarının zarar gördüğü iddialarını reddetti. 

RUSYA BU GECE İKİNCİ KEZ SALDIRACAK

Rusya hava saldırısı da dahil yeni bir saldırı planlıyor. Karadeniz'deki 'Yılan Adası' Rusların eline geçti.

Ukrayna sınırında yaklaşık 135 bin Rus askeri, Donbas bölgesinde ise 120 bin Ukrayna askeri bulunuyor. 

BELARUS DEVLET BAŞKANI: MİNSK'TE RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA GÖRÜŞME TEKLİF ETTİM

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk'ta Rusya ve Ukrayna arasında görüşme teklif ettiğini duyurdu.

MOLDOVA: HAVA SAHASINI KAPATTI

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, acil durum ilan etmeyi planladıklarını belirterek, on binlerce Ukraynalıyı ülkeye almaya hazır olduklarını açıkladı. Ayrıca, Moldova, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle hava sahasını kapattı.
Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi'nin kararının yerel saatle 12.00'de uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

ZELENSKİ: ANTİ-PUTİN KOALİSYONU KURUYORUZ
Bununla birlikte, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, dünya liderlerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yaptırım uygulamaya davet etti. Zelenski, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştüğünü ve bir anti-Putin koalisyonu kurmaya başladıklarını kaydetti.
Dünya liderlerini Putin'e karşı tüm muhtemel yaptırımları uygulamaya, ülkesine askeri yardıma ve Ukrayna hava sahasını Rusya'ya kapatmaya çağırdığını aktaran Zelenski, "Hep beraber Ukrayna'yı kurtarmak zorundayız" diye konuştu. 

Batılı ülkeler ve sermaya çevrelerine sitemde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, '' Yalnız bırakıldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor.'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Rus sabotaj birliklerinin Kiev'de bulunduğunu aktararak, "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, "Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar." ifadesine yer verdi.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: TÜM ESKİ ASKERLERE SİLAH DAĞITACAĞIZ
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, eli silah tutabilen gönüllü tüm eski askerlere silah dağıtılacağını açıkladı. Rezkinov, daha sonra yaptığı açıklamada Rusya'nın birçok bölgeden saldırdığını söyledi. 

RUSYA YANLISI AYRILIKÇILAR: İKİ UKRAYNA UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK
Rusya destekli ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki Ukrayna uçağı düşürdüğünü bildirdi.

Büyükkılıç: “Sizlere daha fazla layık olmak için çaba göstereceğim” Büyükkılıç: “Sizlere daha fazla layık olmak için çaba göstereceğim”

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'daki yerleşim bölgelerini hedef almadığı ve sivillerin tehdit edilmediği belirtildi. 

REUTERS: UKRAYNA RUSYA'YA 5 UÇAK VE 1 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜ
Reuters'ın bildirdiğine göre, Ukrayna Rusya'ya beş uçak ve bir helikopter düşürdü. 
Bunun yanı sıra, Ukrayna polisi ayrılıkçıların elindeki Luhansk bölgesinde iki köyün ele geçirildiğini aktardı.

RIA: RUSYA UÇAKLARININ DÜŞTÜĞÜNÜN REDDETTİ
RIA Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Rusya, Ukrayna'nın uçaklarını düşürdüğü iddiasını reddetti.

RUSYA: UKRAYNA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ ETKİSİZ HALE GETİRDİK
Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasında 2013 yılında başlayan kriz, askeri operasyonla sonuçlandı. 

RUSYA, AZAK DENİZİNDE TİCARİ GEMİLERİN HAREKETİNİ DURDURDU

Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı, Azak Denizi'nde gemi nakliyelerinin askıya alındığını duyurdu.
Ajanstan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığından alınan uyarı doğrultusunda 24 Şubat saat 04.00'ten itibaren Azak Denizi'nde sevkiyatların bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.
Azak Denizi'ne hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın kıyısı bulunuyor.

FİLODAN ÇIKARTMA HAREKATI

Rus Haber Ajansı ise Karadeniz Filosu'nun çıkartma harekatı başlattığını duyurdu.Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.
Rus Haber ajansına göre, Ukrayna'nın genelindeki tüm askeri tesislere roket saldırıları başladı. 
Ukrayna'da Kiev, Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odessa kentlerinde sabah saatlerinden bu yana patlamalar yaşanıyor. 

A woman walks past the debris in the aftermath of Russian shelling in Mariupol, Ukraine.

UKRAYNA'DA PATLAMA SESLERİ
Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odessa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı.
Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çaldı. Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığındı.

Chuhuiv kentinde yerleşim yerlerine bomba düşmesi sonucu yapılar zarar gördü. 

Chuhuiv kentinde yerleşim yerlerine düşen bomba sebebiyle, caddede büyük bir çukur oluşurken, civardaki binalarda hasar gördü. Saldırı sonrası bir kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı.


SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, saldırı öncesi paylaştığı videoda, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız." ifadesini kullandı.Zelenski, daha sonra paylaştığı video mesajda, Rusya'nın saldırması nedeniyle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu.

Chuhuiv kentindeki bombalı saldırı sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. 

Chuhuiv kentindeki bombalı saldırı sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donbas'a müdahalesiyle Ukrayna'nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirten Zelenskiy, ülkesindeki pek çok şehirde patlama seslerinin duyulduğunu kaydetti. Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmaları ve evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu. Ukrayna Acil Servisi, ülkenin batısındaki Lviv kentinde bombardıman olduğunu bildirdi.