TÜRKİYE Bürokrasisinde PEGASUS TELAŞI TÜRKİYE Bürokrasisinde PEGASUS TELAŞI
Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Siber Güvenlik Kurulu’nun ilk toplantısının açılış konuşmasında, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamasının bazı sorunları beraberinde getirdiğini belirtti.
 
Yıldırım, özellikle kritik alt yapılar denilen enerji, iletişim, ulaşım, su, savunma, milli eğitim, iç ve dış güvenlikle vatandaşların şahsi bilgilerinin saklandığı büyük veri tabanlarının bilgi ve iletişim teknolojileriyle bütünleşik olarak geliştiğine dikkati çekti.
 
Alt yapılara ve bilgilere yönelik kötü niyetli müdahalelerin bazen kişi bazen de büyük organizasyonlarla ülkeler tarafından yapılma riskinin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
 
’’Siber güvenlik konusu sadece Türkiye’nin işi değil, bilgi iletişim alt yapısının kullanıldığı bütün ülkelerde aynı şekilde sorun alanı olmaya devam ediyor. Bu nedenle gelecekte çok daha fazla riskler içeren bu alanlar, siber güvenlik alanını, şimdiden bazı önlemler almak suretiyle gerek kritik alt yapılarımızı gerekse bilgi iletişim marifetiyle yapılan iş ve işlemlerin herhangi bir zarar görmemesi, vatandaşın yaşamının olumsuz etkilenmemesi, ülke kritik alt yapılarının zarar görmemesi suretiyle büyük sorunlar yaşanmaması için Bakanlar Kurulumuz ulusal siber güvenlik çalışmalarının yürütülmesi, yönetilmesi ve koordinasyonuyla ilgili usul ve esasları belirledi.’’
 
Siber tehditlerle ve suçlarla mücadeleyi terörle mücadeleye benzeten Yıldırım, şöyle devam etti:
’’Karakter itibariyle, oluş itibariyle terörle mücadeleye benzer. Saldırmak kolay, savunmak biraz daha zor. Saldırmak çok ucuz, savunmak için yapacağınız çalışmalar çok daha büyük maliyetlere erişmektedir.’’
 
’’Tedbirler içinde sansür niteliği taşıyan önlemler yer alacak mı’’ şeklindeki soruya Yıldırım, siber saldırılarla mücadele veya siber güvenlik konusunun sansürle hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti.