İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı Başkanı ve Nükleer enerji ve Füze teknolojisinin kilit ismi Muhsin Fahrizade, silahlı teröristler tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti .

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre; Nükleer enerji uzmanı Fahrizade, Damavand ilçesi, Absard şehrinde aracıyla geçtiği sırada önce bir aracı patlatan saldırganlar ardından Fahrizade ve korumalarına silahlı saldırı düzenledi.  Silahlı teröristler ve korumalar arasında yaşanan çatışma sonucu ağır yaralı bir durumda helikopterle hastaneye nakledilen Fahrizade yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

Olaydan dört saat sonra,İran devlet televizyonu, İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'yi öldüren suikast grubunun bir üyesinin Cuma günü Tahran'da tutuklandığını bildirdi.Saldırgan hakkında daha fazla bilgi verilmedi.

The New York Times'ın haberine göre, adı açıklanmayan üç istihbarat yetkilisine atıfta bulunan New York Times, Cuma günü İran'ın en büyük nükleer bilimcisi Muhsin Fahrizade'ye düzenlenen suikastın sorumlusunun İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD.

SUİKASTİN DETAYLARI

Muhsin Fakhrizadeh'in arabası bugün saat 14:00 sularında iki koruma aracı ile ,Absard şehrinin girişinin bir kilometre önünde ve Albay Khodro'nun bahçesi olarak bilinen bir bahçenin yakınında bir baraj şantiyesi önünde durduğu anda içinde inşaat malzemeleri (tahta kiriş ve çiviler) olan Nissan marka bir nakliye aracı patladı.

Patlamanın ardından 500 metre yarıçapına kadar araba ve tahta parçalarıyla dolu olan cadde kan gölüne döndü ve yakınlarındaki elektrik kulesi infilâk etti ve Absard şehrinde elektrikler kesildi.

Hemen ardından Muhsin Fahrizade ve koruma ekibinin araçlarınıarabasını pusuya düşüren teröristler,o anda tespit edilemeyen bir çok yerden araçlara ateş etmeye başladı.

Muhsin Fahrizade'yi korumak için harekete geçen arka araçtaki korumalardan biri arabayı baraj yoluna Muhsin Fahrizade'nin arabasının önüne koydu ve çatışma sonrası, vucuduna aldığı dört kurşunla can verdi.Toplam dokuz kişinin yaralandığı saldırıda Fahrizade'in ailesinden de yaralananlar olduğu bilgisi alındı.

Çatışmanın sona ermesinin hemen ardından Shahid Muhsin Fahrizade,Absard şehir kliniğine nakledildi ve 30 dakika sonra helikopterle hastaneye sevk edildi.Doktorların uzun süren kurtarma çabası sonuç vermedi ve Fahrizade hayatını kaybetti.

Çatışmalar yatıştıktan sonra suikastçi ve yanındaki üç terörist kaçtı.İran güvenlik ve istihbarat birimleri şehir dışına çıkamadığı bilgisini aldıkları teröristleri ve onları organize eden ajanları arama çalışmalarına hemen başladı özellikle ajanların Damavand'da saklandıkları yerleri duraksamadan araştırmaya devam ediyor.

ABD'nin yaptırım listesinde bulunan,BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlar listesinde üst düzey Devrim Muhafızları görevlisi olan Muhsin Fahrizade, 2001'den bu yana İran nükleer programının "kilit figürü" ve "kıdemli yöneticisi" olarak tanımlanıyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce katıldığı bir televizyon programında Muhsin Fahrizade'den İran'ın nükleer faaliyetlerindeki önemli isimlerden biri olarak bahsetmişti. Foreign Policy dergisi tarafından dünyanın en güçlü 500 figüründen biri olarak seçildi. Batılı istihbarat teşkilatları, Muhsin Fahrizade'nin gizli bir İran nükleer silah programının arkasında olduğuna inanıyor.

New York Times, CIA'nın, Fahrizade suikastı hakkında yorum yapmayı reddettiğini ve yanıt vermediğini yazdı. Daha önce, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden bir yetkili, ülkemiz bilim adamı Muhsin Fahrizade'nin bugün Damavand'da öldürülmesinin ardından İsrail Başbakanlığının bu konuda yorum yapmayacağını söyledi. Pentagon da yorum yapmaktan kaçındı.

Batılı bir diplomat Reuters haber ajansına 2014 yılında "İran bir gün silah sağlamayı (zenginleştirmeyi) seçerse Fahrizade, İran bombasının babası olarak bilinecektir" dedi

Önemli  Bir AYRINTI: Öldürülen Fahrizade'nin isminin 27 Ekim'de İran'a silah ambargolarını kaldırma listesinde yer aldığını belirtmekte fayda var.

Nükleer anlaşmanın beşinci yılında İran'ın silah anlaşmalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla eş zamanlı olarak "seyahat" yasağı kaldırıldı.

2231 sayılı Kararın C Bölümü, Paragraf 6, Ek (b) 'si uyarınca, Savunma Bakanlığı ve İslam Devrim Muhafızları Teşkilatı ile bağlantılı 23 memur ve şahsın "seyahat" yasağı otomatik olarak kaldırıldı.

Peş Peşe Depremler Korkuya Sebep Oldu Peş Peşe Depremler Korkuya Sebep Oldu

ISNA'nın aktardığı Basra Körfezi'ne göre; 18 Ekim Pazar günü itibarıyla, İran İslam Cumhuriyeti'ne ve İran İslam Cumhuriyeti'nden silah eşyalarının nakline ilişkin tüm kısıtlamalar, ilgili mali tedbirler ve hizmetler ve daha önce bazı vatandaşlara uygulanan ve Birleşmiş Milletler topraklarından giriş veya geçiş yasakları bir kısım İran askeri yetkilileri için de, otomatik olarak sona ermişti.

Yasakları KALDIRILAN Askeri ve Siyasi Yetkililerin İçinde Muhsin Fahrizade'nin de İsmi Vardı...

Nükleer anlaşmanın beşinci yılında İran'ın silah anlaşmalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla eş zamanlı olarak, bu kişilere yönelik "seyahat" yasağı kaldırıldı. Aynı zamanda, "işlem" ve "finansal transfer" yasağı farklı ülkelerde devam ediyor ve anlaşmanın sekizinci yılında bu yasaklar kaldırılacak.

Bir sonraki aşamada, füze kısıtlamalarının 1402'de (2023) sona ermesi ve ayrıca 1404'te (2025) Güvenlik Konseyi'nde nükleer dosyanın tamamen sona ermesi için bu kısıtlamaların kaldırılması sürecinin otomatik olarak tahmin ediliyor.

Morteza Bahmanyar, Ahmad Vahid Dastjerdi, Rezagholi Ismaili, Mohammad Mehdi Nejadnouri, Yahya Rahim Safavi, Hossein Salami (Salimi), Fereydoon Abbasi Davani, Ali Akbar Ahmadian, Ahmad Derakhshandeh, Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi, Mohammad Hejazi, Mohsen Hojjati, Mehrdad Akhlaghi, Mehrdad Akhlaghi , Morteza Rezaei, Morteza Safari, Qasem Soleimani, Mohammad Reza Zahedi, Mohammad Baqer Zolghadr, Mohammad Eslami, Mohammad Reza Naqdi, Azim Aghajani ve Ali Akbar Tabatabai, artık farklı ülkelere seyahat konusunda uluslararası yasaklarla karşılaşmayan yirmi üç kişi.

0XHppzwAK0Ur