İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Ankara’ya yürümek isterken gözaltına alınan Ermenekli madencilerle ilgili sözlerine yanıt geldi. İşçilerin üye olduğu Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, neden Ankara’ya tekrar yürümek istediklerini “Karaman Valisi sorunun çözülemeyeceğini ifade etti. ‘İçişleri Bakanı gelsin sorunu kendisi çözsün’ diye beyanda bulundu.

Biz de bu beyan üzerine Ankara yürüyüşümüzü tekrar başlattık. Jandarma tarafından darp edildik. Süleyman Soylu, madencilerin yanında olduğunu ifade ediyor ama bize ne için jandarma tarafından cop ve biber gazıyla müdahale edildi. Bunun cevabını bekliyoruz” diye açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün görüşüldü. Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri Bakan Süleyman Soylu’ya Manisa’nın Soma, Karaman’ın Ermenek ilçelerindeki madenciler ve Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki metal işçilerinin sorunlarını hatırlattı.

Hakları için Ankara’ya yürümek isteyen işçilere kolluk kuvvetlerinin yaptığı müdahaleler Soylu’ya soruldu. Bakan Soylu, işçilerden taraf olduğunu söyleyerek, tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isteyen madencilerle ilgili olarak şu sözleri kullandı:

“Biz baktık ve Soma’daki insanların haksızlığa uğradığını gördük, bu kadar basit. Ben işçi taraflısıyım; bunu Çalışma Bakanı iken de söyledim, şimdi de söylüyorum. Yani benim kerterizim ilk önce işçi tarafında olarak başlar. Bunu da popülist olarak söylüyor değilim; emek üstündür çünkü.”

“ARKADAŞ YA, PANDEMİ VAR, ALLAH’INI SEVERSEN.”

“Aynısı Karaman’da oldu, Ermenek’te. Ermenek’te de söylediler, oradan Valimizi aradım, dedi ki: ‘Sayın Bakanım, hatırlamıyorsunuz belki ama bu insanların maaşları ödenmiyordu, sizin talimatınızla ben iş yeri sahibini çağırttım, maaşlarını ödedim’.  Burası orası mı, dedim. ‘Orası’ dedi. Şimdi haklılar mı, değiller mi? Valimizin yaptığı değerlendirmede orada da hak var ama orada şu var, bakın, işveren haklıysa biz işverenin tarafında olalım, işçi haklıysa biz işçinin tarafında olalım... Kendi üzerimizde bir güç varsa yerine getiririz ama Ermenek’te şunu yaptılar, Vali ‘Bakın, biz bu konuyu değerlendiriyoruz, biraz sabredin’ dedi. ‘Biz yürüyeceğiz’ dediler. Arkadaş ya, pandemi var, Allah’ını seversen.”

Hatay'da 4.1 Büyüklüğünde Deprem Hatay'da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

‘SAYIN BAKANIMIZA SORUYORUM, ERMENEK’TE KİMİN KANUNLARI GEÇERLİ?

Bakan Soylu’nun bu sözlerine Ermenekli ve Somalı madencilerden yanıt geldi. 25 Kasım günü jandarmanın gözaltına aldığı madencilerden Mustafa Türkel, sert bir şekilde 3 kez gözaltına alındıklarını söyleyerek, “Bizim elimizde hiçbir şey yoktu. Sert bir müdahale oldu” dedi. Ermenek’teki madencilerin ‘köle gibi kullanıldığını’ vurgulayan Türkel, Bakan Soylu’dan kendilerine yardımcı olmasını isteyerek, “2013 yılında izin istediğimde mühendis ‘Burası Ermenek, burada Ermenek kanunları geçerli’ dedi. Ben şimdi soruyorum. Ermenek kanunları var da Türkiye Cumhuriyeti kanunları yok mu? Bu Ermenek havzasında kimin kanunları geçerli? Sayın Bakanımıza bunu soruyorum” diye konuştu.

'SAMİMİYSENİZ BİZİ DAVET EDİN'

Maden işçilerinden Ali Selvi ise Bakan Soylu’ya “Sayın Bakanım madem bizim sorunlarımız çözeceksin neyi bekliyoruz. Valiliğe talimat veriyorsun bizi sürekli atıyor. Her defasında bizi jandarmayla karşı karşıya getiriyorlar. Madem samimisiniz bizi davet edin derdimizi bizzat size anlatalım” dedi.

‘KARAMAN VALİSİ BAKAN GELSİN KENDİ ÇÖZSÜN DEDİ’

Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ise Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ile sorularını çözümüne yönelik yaptıkları görüşmeyi aktararak, “Karaman Valisi sorunun çözülemeyeceğini ifade etti. ‘İçişleri Bakanı gelsin sorunu kendisi çözsün’ diye beyanda bulundu. Biz de bu beyan üzerine Ankara yürüyüşümüzü tekrar başlattık. Jandarma tarafından darp edildik. Süleyman Soylu, madencilerin yanında olduğunu ifade ediyor ama bize ne için jandarma tarafından cop ve biber gazıyla müdahale edildi. Bunun cevabını bekliyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Karaman Ermenek’te kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine yeniden Ankara’ya yürüyüş kararı alan Cenne, Seba ve Turap Maden Ocağı işçilerine jandarma izin vermedi.

Jandarmanın müdahalesi sonucu 3 maden işçisi yaralanırken, 1 maden işçisi de gözaltına alınmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından işçilerin yetkililer ile görüşmesi sonucu sorunlarının çözüleceği sözü verilmişti.

26.11.2020 Saat: 17.00’a kadar taleplerinin karşılanması için yetkililere süre veren işçiler Ermenek Güneyyurt Meydanı'nda toplandı.

Taleplerinin karşılıksız kalması sonucu işçiler Ankara’ya yürümek istedi ancak jandarma ekipleri yürüyüşe izin vermedi. Jandarma barikatı önünde oturma eylemi yapan işçilere, dağılmadıkları takdirde müdahale edileceği uyarısı yapıldı.

“Yolu aç jandarma, geliyoruz Ankara” sloganı atan işçiler yolun açılmaması üzerine burada oturma eylemi düzenledi.

Güneyyurt Meydanı’ndan ayrılmayan işçiler geceyi burada nöbet tutarak geçirdi. Madencilerin eylemi 58. gününde de devam ediyor.